Δημ. Αβραμόπουλος: «Καταλύτης το προσφυγικό για το μέλλον της Ευρώπης»

Χαιρετισμό δι’ αντιπροσώπου απηύθυνε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό στη Σάμο, εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να μεταβεί στο νησί του Αιγαίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η προσφυγική κρίση θα έχει καταλυτική επίδραση στην προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Κάποιοι πίστευαν ότι θα ήταν η οικονομική κρίση που θα δοκίμαζε τις αντοχές, το μέλλον και τη συνοχή της Ε.Ε. Τελικά αποδεικνύεται ότι η πρόσφατη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και ο τρόπος που όλοι εμείς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη και η τοπική αυτοδιοίκηση, απαντούμε σε αυτή, είναι που θα αποτελέσει τελικά τον καταλύτη για την έκβαση και την προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό δημιουργεί προκλήσεις για το μέλλον. «Η ένταξη των νομίμων μεταναστών και προσφύγων, στο μέτρο που η χώρα μπορεί να τους απορροφήσει, μπορεί να έχει και θετικές συνέπειες και επιπτώσεις στην οικονομία», ανάφερε και πρόσθεσε ότι η μετανάστευση μπορεί να είναι οδηγός για «περισσότερη Ευρώπη» και είναι αυτό ακριβώς που διακυβεύεται σήμερα.
«Από την απάντηση που θα δώσουμε ως Ένωση, στην ανησυχητική άνοδο του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας θα κριθεί τελικά η ταυτότητα της Ευρώπης ως χώρος σεβασμού και εγγύησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: