Ασφαλιστικό: Με νέο τρόπο υπολογισμού οι συντάξεις

Δύο νομοσχέδια σε ένα με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις και τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων καταθέτει το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή (στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές) η κυβέρνηση.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «εντός τη ημέρας βγαίνει στη διαβούλευση το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που υλοποιούν στόχους της συμφωνίας με βάση τις ελληνικές θέσεις. Η ελληνική πλευρά τηρεί τη δέσμευσή της για δικαιότερη κατανομή βαρών και την προστασία των ασθενέστερων» και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.
Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό σύστημα κατοχυρώνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Οι παλιές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλά τυχόν προσωπική διαφορά διατηρείται και προστατεύεται απολύτως.
Είπε ακόμη ότι οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο και προστατεύεται απολύτως το 90% των συνταξιούχων, εφόσον καμία μείωση δεν έχει γίνει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω. Παράλληλα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις διανέμοντας με πιο δίκαιο τρόπο μια μικρότερη πίτα με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κατοχυρώνεται, επίσης, η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 346 για 15 χρόνια ασφάλισης.
Επιπλέον εξασφαλίζεται μια βασική αναπλήρωση εισοδήματος και για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους ασχολούνται με μη σταθερές μορφές εργασίας. Αναφορικά με τις εισφορές, αποτυπώνεται η ρύθμιση στην οποία υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή 0,5% αύξηση εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια.
Για το Ασφαλιστικό η μεγάλη αλλαγή είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι -συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών- εντάσσονται στο ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπει:
«Οι υπαγόμενοι στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος συστήνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος και τις λοιπές μεταβατικές διατάξεις».
Επίσης καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες καταβολής εισφορών στο 20% του εισοδήματος, η εθνική σύνταξη.
Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.
Η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του παρόντος.
Η ανταποδοτική σύνταξη καθορίζεται με ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε επιμέρους περίοδο ασφάλισης αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα:
Κλίμακες ετών ασφάλισης ποσοστό αναπλήρωσης
0-15 0,77%
15,01-18 0,84%
18,01-21 0,90%
21,01-24 0,96%
24,01-27 1,03%
27,01-30 1,21%
30,01-33 1,42%
33,01-36 1,59%
36,01-39 1,80%
39,01-42 και περισσότερα 2,00%

Για να δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο, πατήστε εδώ.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: