Αρχαία λυχνάρια που είχε δανείσει το Ισραήλ στις ΗΠΑ βρέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ στη Φλώρινα

Το Ισραήλ ανακάλυψε ότι μια σειρά από αρχαία κεραμικά λυχνάρια που δάνεισε στον Λευκό Οίκο για μια προσωρινή έκθεση το 2019 και τα οποία προσπαθούσε να ανακτήσει, κατέληξαν στο Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz.


Λυχνάρι Χανουκά

Tα αντικείμενα, τα οποία αποτελούν μέρος της συλλογής Εθνικών Θησαυρων της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), είχαν αποσταλεί στις ΗΠΑ για μια εκδήλωση για το άναμμα κεριών Χανουκά (εβραϊκή γιορτή )  στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, με την έγκριση του τότε διευθυντή της IAA, και επρόκειτο να επιστραφούν μετά από μερικές εβδομάδες. Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί ο Saul Fox, ένας σημαντικός Εβραίος Αμερικανός δωρητής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Τα λυχνάρια έφτασαν στις ΗΠΑ, αλλά τελικά δεν εκτέθηκαν στον Λευκό Οίκο, αφού αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασαν ανησυχίες ότι μπορεί να προέρχονταν από τη Δυτική Όχθη και ότι η έκθεσή τους θα ήταν αντίθετη με τη διεθνή νομοθεσία περί αρχαιοτήτων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Haaretz ότι τα αντικείμενα παρέμειναν στις ΗΠΑ για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η IAA δεν ήθελε να τα στείλει πίσω στο Ισραήλ με κανονική πτήση ή με διεθνή ναυτιλιακή εταιρεία από φόβο μήπως καταστραφούν.

Η Αρχή σχεδίαζε να μεταβεί ένας υπάλληλός της στις ΗΠΑ και να παραλάβει τις λάμπες, αλλά στη συνέχεια ήρθε το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και η όλη επιχείρηση αναβλήθηκε. 

Δεν είναι σαφές πώς, στα επόμενα τριάμισι χρόνια, οι λάμπες κατέληξαν στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πρόσφατα την παρουσία τους εκεί.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο σημερινός διευθυντής της IAA Eli Escozido ζήτησε τη βοήθεια του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer, ο οποίος ήταν πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ το 2019, και του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ David Friedman, για την ανάκτηση των αντικειμένων.

Οι προσπάθειες του Ισραήλ δεν ήταν επιτυχείς μέχρι στιγμής, ανέφερε η Εκθεση, χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους. Δεν ήταν σαφές αν ο ίδιος ο Τραμπ γνωρίζει ότι οι λάμπες βρίσκονται στην έπαυλή του. 

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: