Αποβατικά του ΝΑΤΟ θα επαναπροωθούν στην Τουρκία πρόσφυγες παρά τις αντιδράσεις

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον έλεγχο των θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο, ακόμα και αν χρειαστεί να απομονώσουν την Τουρκία, εμφανίζονται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, καθώς η Άγκυρα τον τελευταίο μήνα δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ ως προς την διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου και την έναρξη των επιχειρήσεών του κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr και του Δήμου Βερύκιου, υπό την εποπτεία των Αμερικανών η δύναμη του ΝΑΤΟ συγκροτεί στολίσκο ταχέων σκαφών με αποβατική δυνατότητα που θα κινείται κατά μήκος της θαλάσσιας οριογραμμής με τετραπλή αποστολή επιτήρησης, αποτροπής, περισυλλογής ναυαγών και επαναπροώθησης ναυαγών στην Τουρκία.
Εκτός από τα δεκαπέντε (15) ταχέα σκάφη που διαθέτει η Frontex, η Ελλάδα διέθεσε έντεκα (11) πυραυλακάτους και τορπιλακάτους, και η Αγγλία άλλα τέσσερα αποβατικά σκάφη και ένα ελικόπτερο που έχουν ήδη φτάσει στη Βάση της Σούδας.
Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ζήτησε από τις χώρες-μέλη του να αναφέρουν τις προθέσεις τους για συμμετοχή και ενίσχυση της Ναυτικής Δύναμης με κύριες και υποστηριχτικές μονάδες για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο. Επί της ουσίας η συγκεκριμένη αποβατική δύναμη του ΝΑΤΟ θα αναλαμβάνει δράση, όταν η τουρκική Ακτοφυλακή επιδεικνύει απροθυμία συνεργασίας και οι λέμβοι με τους πρόσφυγες ξεφεύγουν μέσα από τα… μάτια της.
Συγκεκριμένα τα πλοιάρια του ΝΑΤΟ και της Frontex θα κινούνται εντός των ελληνικών και διεθνών χωρικών υδάτων και θα προσεγγίζουν τις λέμβους πριν αυτές περάσουν από τα τουρκικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα τις διατάζουν να γυρίσουν πίσω.

Σε περίπτωση άρνησης ή ναυαγίου τα ταχέα σκάφη της Frontex και του ΝΑΤΟ θα περισυλλέγουν τους ναυαγούς και έπειτα από συνεννόηση με τον Γερμανό διοικητή της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας, ο οποίος θα έχει απευθείας επαφή με την Τουρκική Ακτοφυλακή, θα επιστρέφουν τους ναυαγούς στην Τουρκία.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: