Από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος η BMW θα κατασκευάζει ανταλλακτικά και πατάκια για τα αυτοκίνητά της

Στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία PLASTIX από τη Δανία, το BMW Group προάγει την ανακύκλωση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων κάνοντας ακόμη ένα βήμα .

Για πρώτη φορά στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα μοντέλα της NEUE KLASSE που πρόκειται να λανσαριστούν από το 2025 και μετά θα φέρουν εξαρτήματα επενδύσεων από πλαστικό των οποίων η πρώτη ύλη περιέχει περίπου 30% ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος και σκοινιά. Αυτή η πρώτη ύλη προέρχεται κυρίως από λιμάνια σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλήξει με τη μορφή απορριμμάτων στη θάλασσα.

Το ανακυκλωμένο υλικό είναι πλέον κατάλληλο για πρώτη φορά και για τη διαδικασία χύτευσης με έγχυση. Η πρώτη ύλη για τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτελείται από περίπου 30% θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα.

Τα απόβλητα από τη ναυτιλιακή βιομηχανία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εξαρτημάτων επένδυσης κατάλληλων για το εξωτερικό και το εσωτερικό των μελλοντικών οχημάτων. Τα εξαρτήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν περίπου 25% χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα από τα αντίστοιχα που κατασκευάζονται από συμβατικά παραγόμενα πλαστικά. Από αυτή τη διαδικασία ανακύκλωσης γίνεται εξοικονόμηση πόρων, μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα και αποφεύγεται η περαιτέρω ρύπανση των ωκεανών.

Το BMW Group που εργάζεται με διαφορετικές προσεγγίσεις για τη χρήση πλαστικών αποβλήτων από τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως πρώτη ύλη ανακοίνωσε ότι τα ανακυκλωμένα απόβλητα νάιλον αποτελούν τη βάση για ένα συνθετικό νήμα από το οποίο κατασκευάζονται τα πατάκια στην BMW iX και τη νέα BMW X1.

Το υλικό αυτό, γνωστό ως ECONYL, είναι κατασκευασμένο από πεταμένα δίχτυα ψαρέματος καθώς και από φθαρμένα καλύμματα δαπέδου και υπολείμματα από την παραγωγή πλαστικών. Το BMW Group έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό δευτερογενών υλικών στα θερμοπλαστικά που χρησιμοποιούνται στα νέα οχήματα από περίπου 20% που είναι σήμερα σε 40% κατά μέσο όρο έως το 2030.

Από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος η BMW θα κατασκευάζει ανταλλακτικά και πατάκια για τα αυτοκίνητά της gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: