Ανάβει ο βωμός στο Ρίο


Στο Ρίο ντε Τζανέιρο χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού. Στις 02:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο θρυλικό Μαρακανά, θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης των τριακοστών πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, που αποτελούν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Η γιορτή θα μεταδοθεί απευθείας στην Ελλάδα από τα κανάλια της ΕΡΤ και του OTE TV.

Με το σλόγκαν «Viva sua paixã» που σημαίνει «Ζήσε το πάθος σου» οι Βραζιλιάνοι θα υποδεχθούν τη διοργάνωσηΜε το σλόγκαν «Viva sua paixã» που σημαίνει «Ζήσε το πάθος σου» οι Βραζιλιάνοι θα υποδεχθούν τη διοργάνωση με μία λιτή τελετή, η οποία όμως θα μεταφέρει πολλά μηνύματα, τόσο για το ρόλο του Ολυμπιακού κινήματος, όσο και για την «οικοδέσποινα» χώρα.

Οι διοργανωτές προσπάθησαν να κρατήσουν «επτασφράγιστο» μυστικό τις λεπτομέρειες της γιορτής, όμως ήδη αρκετές είναι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει. Κεντρικό ρόλο στο σενάριο της τελετής θα παίξει το σούπερ μόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν. Πρόκειται να υποδυθεί τον ρόλο του θύματος σε ένοπλη ληστεία στους δρόμους του Ρίο, ενώ ταυτόχρονα θα ακούγεται το τραγούδι, «the girl from Ipanema», δηλαδή «Το κορίτσι από την Ιπανέμα».

Το σενάριο προβλέπει τις δυνάμεις της αστυνομίας να σώζουν τη Ζιζέλ από τους επίδοξους ληστές και απαγωγείς, με τους Βραζιλιάνους να προσπαθούν να φωτίσουν μία από τις πλευρές της ζωής της μεγαλούπολης. Ο σκηνοθέτης Λεονάρντο Καετάνο γνωστοποίησε ότι η τελετή θα είναι χωρισμένη σε τρία κεντρικά κομμάτια.

Το πρώτο αφορά στην παγκόσμια ειρήνη και θα μεταφέρει τον τρόπο που οι Βραζιλιάνοι φιλοξενούν τους επισκέπτες τους. Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται «Κήπος» και θα συνδυάζει εικόνες από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, με τα χρώματα και την αίσθηση της χαράς, ενώ στο τρίτο θα δίνεται έμφαση στην εργατικότητα και την ευρηματικότητα του λαού της Βραζιλίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περίπου 3 τόνοι βεγγαλικών, από τους 109 εκτοξευτές! Όπως γίνεται αντιληπτό δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά οι αρχές έχουν αποκλείσει 38 οδούς που οδηγούν στο Μαρακανά, ενώ ο χώρος περιμετρικά του γηπέδου θα θυμίζει φρούριο.

Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος

Το ερώτημα στο οποίο δεν έχει δώσει κανείς σαφή απάντηση αφορά τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, ο οποίος θα ανάψει τον βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα.

«Εκλεκτός» ήταν ο Πελέ, που πήρε το «ΟΚ» από τους χορηγούς του, ωστόσο ο 75χρονος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου ταλαιπωρείται από τραυματισμό.

Βασικός υποψήφιος είναι ο βετεράνος πρωταθλητής του τένις, Γκουστάβο Κουέρτεν. Πρόκειται για τρεις φορές νικητή στο Ρολάν Γκαρός, που αποσύρθηκε από τα κορτ το 2008.

Χρήσιμες πληροφορίες για την τελετή έναρξης

-Η τελετή ξεκινά στις 20:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας).
-Το θρυλικό Μαρακανά που ονομάζεται επίσημα «Estadio Jornalista Mario Filho» θα φιλοξενήσει την τελετή έναρξης και την τελετή λήξης.
-Η αποψινή γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ και τον OTE TV.
-Σκηνοθέτης είναι ο Βραζιλιάνος Φερνάντο Μεϊρέλες, που δούλεψε με το 1/10 του μπάτζετ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.
-Το σόου θα έχει διάρκεια τεσσάρων ωρών.
-Περισσότεροι από 35,000 επαγγελματίες θα πρωταγωνιστήσουν, 12 σχολές σάμπα θα δώσουν ένα μοναδικό σόου ενώ ράφτηκαν περισσότερα από 5,500 κοστούμια.
-Πρώτη στην παρέλαση των χωρών θα μπει η Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσουν όλες οι αποστολές με αλφαβητική σειρά.
-Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016», θα είναι η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.
-Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα διεξαθχούν από την Παρασκευή 5 έως το Σάββατο 21 Αυγούστου.

Κόσοβο, Νότιο Σουδάν και η ομάδα προσφύγων για πρώτη φορά στους Αγώνες

Στους αγώνες συμμετέχουν 10.500 αθλητές από 206 χώρες, συμπεριλαμβανομένου για πρώτη φορά του Κοσόβου, του Νοτίου Σουδάν και της ομάδας προσφύγων που σχηματίστηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Τα μέλη των εθνικών αποστολών θα διαγωνιστούν σε 42 αθλήματα, μεταξύ των οποίων το γκολφ και το ράγκμπι που επανέρχονται ως ολυμπιακά αγωνίσματα μετά από 112 και 92 χρόνια αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι αγώνες θα διεξαχθούν σε 33 σημεία εντός του Ρίο, πλην ορισμένων που θα φιλοξενηθούν στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, στο Σάο Πάολο και στη Μανάους. Περίπου 7,5 εκατ. εισιτήρια ήταν διαθέσιμα προς πώληση, με τις τιμές να κυμαίνονται από 10 έως και 1.200 ευρώ.

Για τη διεκπεραίωση των αγώνων εργάζονται 90.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50.000 εθελοντές. Για την ασφάλεια των Αγώνων έχουν επιστρατευτεί 85.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του Λονδίνου. Οι αθλητές διεκδικούν συνολικά 5.130 μετάλλια που κατασκευάστηκαν στο Νομισματοκοπείο της Βραζιλίας. Κάθε ένα ζυγίζει 500 γραμμάρια και είναι φτιαγμένο ως επί το πλείστον από ασήμι. Το χρυσό μετάλλιο περιέχει 494 γραμμάρια ασήμι και μόλις 6 γραμμάρια του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου, ενώ η αξία του υπολογίζεται σε 600 αμερικανικά δολάρια.

Οι πρώτοι Αγώνες στη Λατινική Αμερική

Είναι η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης και λήξης θα γίνει σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο. Οι Ολυμπιακοί του Ρίο είναι οι πρώτοι που διεξάγονται στη Λατινική Αμερική, οι πρώτοι σε χώρα που μιλούν πορτογαλικά και η πρώτη με μια αποστολή που δεν εκπροσωπεί κάποιο έθνος αλλά συνολικά τους πρόσφυγες.

Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων συγκροτήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και απαρτίζεται από 10 αθλητές. Οι πέντε εξ αυτών είναι από το Νότιο Σουδάν και θα διαγωνιστούν σε αγώνες δρόμου, ο ένας είναι από την Αιθιοπία και θα τρέξει στον Μαραθώνιο, δύο είναι από τη Συρία και θα διαγωνιστούν στην κολύμβηση ενώ ένας ακόμα από το Κονγκό θα λάβει μέρος στους αγώνες τζούντο.

Οι σταρ της διοργάνωσης

Οι Γιουσέιν Μπολτ, Τζάστιν Γκάτλιν, Σέλι Ανν Φρέιζερ Πράις, Νεϊμάρ, Σερένα Γουίλιαμς, Νόβακ Τζόκοβιτς, Μάικλ Φελπς, είναι μερικοί μόνο από τους σούπερ σταρ της διοργάνωσης.

Ο Τζάστιν Γκάτλιν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία σπρίντερ που μπήκε ποτέ σε Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και επιστρέφει μετά την τιμωρία του για χρήση αναβολικών με στόχο να ξεπεράσει τον Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός είναι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο και θα διεκδικήσει χρυσά μετάλλια και ρεκόρ στα 100 και στα 200 μέτρα για τους τελευταίους του αγώνες.

Η Σέλι Ανν Φρέιζερ Πράις από την Τζαμάικα είναι η κυρίαρχος στα 100 μέτρα και θέλει να γίνει η πρώτη αθλήτρια με 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο 100άρι.

Στο ποδόσφαιρο ξεχωρίζει η φυσιογνωμία της Βραζιλίας και της Μπαρτσελόνα, ο Νεϊμάρ, που θα προσπαθήσει να φέρει το χρυσό μετάλλιο στη χώρα του.

Στο τένις, κυριαρχούν οι Σερένα Γουίλιαμς και Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ το αστέρι της κολύμβησης είναι ο 31χρονος, πλέον, Μάικλ Φελπς, που έχει κατακτήσει 22 συνολικά μετάλλια, εκ των οποίων τα 18 χρυσά.

Χρήση χημικών στη λαμπαδηδρομία του Ρίο

Για τους ίδιους τους Βραζιλιάνους, πάντως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελεί… πάτημα για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους τους αναφορικά με το επίπεδο της ζωής τους.

Η λαμπαδηδρομία στους δρόμους του Ρίο εξελίχθηκε σε ευκαιρία για τους κατοίκους της πόλης να διαμαρτυρηθούν αναφορικά με το υψηλό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων εις βάρος της Βραζιλίας, αλλά και τις καθυστερήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων της Ολυμπιακής πόλης.

Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι και προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας με αποτέλεσμα να καταγραφούν επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι αρχές έκαναν χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ ένας λαμπαδηδρόμος αιφνιδίασε τις αρχές όταν έβγαλε το παντελόνι του και αποκάλυψε σύνθημα κατά του μεταβατικού προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ!




Διαβάστε επίσης:

Με 97 εκπροσώπους στο Ρίο η Ελλάδα!,

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών στο Ρίο,

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων,

Κρούσμα ντόπινγκ στην ελληνική αποστολή,

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα του Σαββάτου,

Λιγότεροι αρχηγοί κρατών θα βρεθούν στο Ρίο,

Πηγή:Zougla.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: