«Αναμενόμενο να έχουμε κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα»

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα η παιδίατρος λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Ελένη Μαλτέζου. «Μπορεί να έχουμε κι εμείς κρούσμα του κοροναϊού, είναι αναμενόμενο. Προετοιμαζόμαστε και γι” αυτό συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας. Προετοιμάζεται και το Σύστημα Υγείας αλλά και υπάρχει εγρήγορση και στα αεροδρόμια» τόνισε.

Απαντώντας στους φόβους για την κατανάλωση τροφών ή πρώτων υλών και προϊόντων που έρχονται στην Ελλάδα από την Κίνα, η κα Μαλτέζου ξεκαθάρισε πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση φαγητού, τονίζοντας ότι, «ο ιός δεν επιβιώνει σε επιφάνειες, άρα δεν μπορεί να μεταφερθεί με φαγητά ή τροφές», ούτε με κάποιο δέμα που έλαβε κάποιος από την Κίνα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους Κινέζους τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας, είπε ότι «δεν παρακολουθούνται με την έννοια ότι καταγράφεται κάτι, αλλά έχουν ενημερωθεί από την Κίνα και είναι σε διαρκή εγρήγορση και οι ίδιοι», ενώ είπε πως από χθες άρχισαν οι θερμομετρήσεις και στα ελληνικά αεροδρόμια.

Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι σε ετοιμότητα, πρόσθεσε η κα Μαλτέζου μιλώντας στον Αντέννα, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος σε ανθρώπους που ζουν σε άσχημες συνθήκες, όπως στη Μόρια, διαβεβαίωσε πως ούτε στη χώρα μας αλλά ούτε και στην Τουρκία υπάρχει διασπορά του ιού, οπότε «είναι απίθανο στην παρούσα φάση να έρθει κάποιο κρούσμα». Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει ενημέρωση των Αρχών Υποδοχής Προσφύγων.

Τέλος, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά τα μηνύματα για το εμβόλιο», σημειώνοντας πως «περιμένουμε να βγει για κλινικές δοκιμές στους επόμενους 3 -4 μήνες».

Σε έξαρση η επιδημία της γρίπης

Αναφορικά με τη γρίπη, η κα Μαλτέζου είπε πως η επιδημία βρίσκεται σε ανοδική φάση και πως αναμένονται ακόμα περισσότερα κρούσματα. Εκτίμησε πως η επιδημία θα κρατήσει για άλλον ενάμιση με δύο μήνες.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: