Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση ενώ το κουαρτέτο παραμένει άφαντο

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει ξεκινήσει αλλά το κουαρτέτο παραμένει άφαντο, παρά τα όποια θετικά δείγματα υπήρξαν στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την Παρασκευή για την εξέλιξη της αξιολόγησης.

Ο χρόνος που απομένει είναι ως το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου, από το σημείο αυτό και μετά οι συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δυσμενείς για την Ελλάδα που συμπιέζεται και από τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Ένας από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης παρά την πυρετώδη εργασία των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα από την πλευρά των θεσμών είναι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έχει καταθέσει επαρκή στοιχεία, ικανά να φέρουν πίσω στην Αθήνα και το κουαρτέτο. Για να “κλειδώσει” η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, θα πρέπει αυτό πρώτα και να προσδιοριστεί, αφού πρωτίστως επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας και δανειστών στα δύο μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Χωρίς επαρκή στοιχεία για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, κάθε απόπειρα προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την επόμενη τριετία φαντάζει αδύνατη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις για την Αθήνα, η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων.
Κι όμως το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό παραμένει. Την ώρα που η Αθήνα εκτιμά πως για την κάλυψή του δεν θα απαιτηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι μιλούν για 5,5 έως 6 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ – δια στόματος Τόμσεν – ακόμη και για μέτρα – σοκ 9 δισ. ευρώ.
Όσο πιο γρήγορα κλειδώσουν τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση αυτή, τόσο πιο άμεσα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης οι επικεφαλής των θεσμών.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: