25η Μαρτίου: Η..«διπλή» γιορτή του Ελληνικού Έθνους

θρησκευτική και εθνική γιορτή

25η Μαρτίου: Η..«διπλή» γιορτή του Ελληνικού Έθνους: Η..«διπλή» γιορτή του Ελληνικού Έθνους

Τι γιορτάζουμε την 25 Μαρτίου; Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας και έχει διπλή σημασία για τους . Είναι θρησκευτική αλλά και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί σήμερα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και είναι εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδότησε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης απέναντι στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Στις , ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα υπόδουλη για 400 .

Ήταν η εποχή εκείνη που είχαν ωρίμασει οι συνθήκες για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε αρχικά από τα νότια του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη.Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην και στις 24/25 στην και σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λιβαδειά, Αταλάντη).

Τον Απρίλιο η επανάσταση εξαπλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή », ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γuμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.
Έκτοτε, η 25 Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες και συνηθίζεται να παρουσιάζει η κάθε περιοχή τις δυνάμεις της, τους νέους και τμήμα του στρατού, που παρελάζουν σε ανάμνηση της τότε συγκέντρωσης του στρατού και της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες.

Η ημέρα αυτή είναι επίσημη στην Ελλάδα και στην . Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική παρέλαση. Σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.
Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Ελληνικού Έθνους σε όλη την ιστορική διαδρομή του.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: