Για το »μαύρο» στην ΕΡΤ το 2013 θα αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφανθεί για το μαύρο στην ΕΡΤ που επέβαλαν από κοινού τον Ιούνιο του 2013 ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο τότε υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Συμεών Κεδίκογλου και απολύθηκαν 2.915 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Στο δικαστήριο του Στρασβούργου προσέφυγε ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργιος Κόκκκας (και ως εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας) μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2014 και 2015 με τις οποίες απορρίφθηκαν τόσο η προσφυγή της «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ), όσο και του ίδιου ατομικά του κ. Κόκκα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πλειοψηφία 15 υπέρ και 10 κατά έκρινε συνταγματικό, νόμιμο και μη αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2014, ενώ παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι απολύσεις των 2.915 εργαζομένων στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δύο ημέρες πριν της τελευταίες Ευρωεκλογές δημοσίευσε την πρώτη απόφασή της (1901/2014) που αφορούσε την ΕΡΤ με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της (ΠΟΣΠΕΡΤ), ενώ την 9.11.2015 δημοσιεύθηκε η δεύτερη απορριπτική απόφαση (3914/2015) επί της δικής του προσφυγής. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κόκκας από το 1987 εργαζόταν στην ΕΡΤ με σύμβαση έμμισθης εντολής πάγιας αντιμισθίας.

Τώρα στην προσφυγή του στο δικαστήριο του Στρασβούργου υποστηρίζει ο κ. Κόκκας ότι από την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ το 2013 υπέστη σφοδρή οικονομική βλάβη, καθώς είχε μηνιαίο καθαρό εισόδημα 2.500 ευρώ, πλέον των ασφαλιστικών καλύψεων που είχε, ενώ δέχθηκε σοβαρή ηθική βλάβη από την αδυναμία να απολαύσει το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ακόμη, υποστηρίζει ότι ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Κόκκα οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ έχουν υποπέσει σε «σειρά νομικών πλημμελειών και ερμήνευσε εσφαλμένα την διάταξη του άρθρου 15 του Συντάγματος». Επίσης, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ εσφαλμένα ερμήνευσαν και άλλες συνταγματικές διατάξεις, όπως και νομοθετικές διατάξεις.

Πηγή: thestival.gr

media

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: