Φιλιατρά: Ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο για εργάτες και εργόσημα! (Video)

Φιλιατρά: Ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο για εργάτες και εργόσημα! (Video)

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από κόσμο πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας και το Α.Τ. Φιλιατρών, η προγραμματισμένη ενημέρωση για τους εργάτες και τα εργόσημα.


Σκοπός ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης, αλλά και την διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση εργοσήμου, ώστε να μην επαναληφθεί το πρόσφατο φαινόμενο με την αγρότη για απασχόληση αλλοδαπού με πλαστά έγγραφα.


Η ενημέρωση για τους οικονομικούς μετανάστες που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εργασίες ξεκίνησε αρχικά με τον Υπαρχιφύλακα και γραμματέα του Α.Τ. Φιλιατρών Αθανάσιο Φωτόπουλο, ο οποίος εξήγησε ότι:


Για τους εργάτες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως Ρουμανία, απαιτείται Άδεια Διαμονής (κίτρινη κάρτα ή μπλε).


Για τους εργάτες που προέρχονται από Τρίτες , όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλβανία, τόνισε ότι εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι το 80% δεν έχει χαρτιά – ούτε καν διαβατήριο ή ταυτότητα. Συνήθως έχουν ροζ κάρτα (πολιτικού ασύλου), οι οποίες όμως σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν να είναι πλαστές. Δεν είναι εύκολο κανείς με γuμνό μάτι να τις αναγνωρίσει. Θα πρέπει να ελεγχθούν από το Τμήμα Αλλοδαπών.

Από την υπηρεσία μας πάντως, όπως τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουμε τον παραπάνω έλεγχο.


Όσοι έχουν 3μηνες βίζες, βρίσκονται στην χώρα μας μόνο ως επισκέπτες και δεν επιτρέπεται να εργαστούν.


Για το εργόσημο μίλησαν η κ. Φώφη Στυλιανού και ο κ. Ιωάννης Αντωνόπουλος, ανταποκριτές του από το Δήμο Τριφυλίας και εξήγησαν ότι:
- Το εργόσημο αγοράζεται από τον εργοδότη για την απασχόληση νόμιμου εργάτη.
- Δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 και δεν είναι απαραίτητο να είναι ημερήσιο (μπορεί να εκδοθεί και για το σύνολο των ημερών), ενώ αντιστοιχεί σε έναν μόνο εργάτη.
- Δεν είναι ονομαστικό, αλλά την στιγμή της έκδοσης αναγράφονται τα στοιχεία του εργοδότη
- Μπορεί μέσα σε τρεις μήνες να ακυρωθεί
- Την τελευταία μέρα συμπληρώνονται τα στοιχεία του εργαζόμενου

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης αρκετές ήταν οι προτάσεις και οι απορίες που ακούστηκαν, ώστε η απασχόληση των εργατών να είναι σε νόμιμα πλαίσια.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι κανείς εδώ δεν θέλει να παρανομεί και θα ήταν ντροπή να επαναληφθούν στην περίοδο της ελαιοσυγκομιδής καταστάσεις του καλοκαιριού με τα ΜΑΤ και τους εργάτες να τρέχουν από δω και από κει.

Ο Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος πρότεινε να ζητηθεί μία μεταβατική περίοδο έως το , μετάκληση για εργάτες από Τρίτες Χώρες, αλλά και την στέγαση των εργατών.


Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, εξήγησε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να καταγραφούν προτάσεις που θα προωθηθούν στο Υπουργείο και στον ΟΓΑ, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία με τα εργόσημα.

Δείτε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:

Το βίντεο είναι διαθέσιμο και ΕΔΩ

Φιλιατρά: Ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο για εργάτες και εργόσημα! (Video) Φιλιατρά: Ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο για εργάτες και εργόσημα! (Video) Φιλιατρά: Ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο για εργάτες και εργόσημα! (Video) Φιλιατρά: Ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο για εργάτες και εργόσημα! (Video)

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: