Ζελένσκι στη Die Welt: «Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο, θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος»

Για παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Κίνα να συμμαχήσει με τη Ρωσία, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα. Η επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Γουάνγκ Γι στη ρωσική πρωτεύουσα επιβεβαιώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο, λίγες ώρες μετά το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, με τον επικεφαλής της εμπόλεμης χώρας να αντιδρά άμεσα.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο ηγέτης της Ουκρανίας δήλωσε ότι, σε περίπτωση που το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας συνδράμει στρατιωτικά την Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο, τότε θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, χωρίς όμως να αποκαλύψει ημερομηνία.

«Για εμάς, είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτόν τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα, θα ήθελα να είναι με το μέρος μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γερμανική εφημερίδα και πρόσθεσε:

«Προς το παρόν, ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό». «Βλέπω όμως μια ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική εκτίμηση των όσων συμβαίνουν εδώ. Διότι αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει παγκόσμιος πόλεμος και νομίζω ότι η Κίνα το γνωρίζει αυτό.

Δημοσίως, η Κίνα έχει παραμείνει ουδέτερη σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά την υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας «χωρίς όρια» με τη Ρωσία εβδομάδες πριν από την εισβολή. Σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε και για τις αντοχές του: παραδέχεται στη γερμανική εφημερίδα ότι νιώθει ακόμη δυνατός.

«Και ξέρετε γιατί; Επειδή μπορώ ακόμα να βλέπω τα παιδιά μου, μόλις χθες ήμουν μαζί τους. Η κόρη μου έχει ήδη μεγαλώσει και ο γιος μου είναι δέκα ετών. Αυτά μου δίνουν υπερδυνάμεις. Κάθε που έχω την ευκαιρία να φάω μαζί τους, είναι η πιο όμορφη στιγμή», επισημαίνει.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: