Υπογράφηκε η απόφαση για την ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Η απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων για την ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία υπογράφηκε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 31/12/2018.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει 120 δόσεις για οφειλές από 3.000 έως 50.000 ευρώ και 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ, ενώ για ρύθμιση οφειλών 3.000 – 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Ακόμα, αφορά φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, προβλέπεται πως για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.

 

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: