Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις τον χωρισμό ανώδυνα;

Ήμουν μια κοπέλα γεμάτη ζωντάνια και ξαφνικά έχασα κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και για τα πάντα. Με χώρισε ο άνθρωπος που αγαπώ μετά από δυόμιση χρόνια που ήμαστε καλά.

Δεν έγινε κάτι, απλά μου είπε πως νιώθει κενός. Δεν θέλω τίποτα πια. Πρώτη φορά μου συμβαίνει να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου και να θέλω τόσο πολύ να τον αγκαλιάσω μα να έχει χτίσει αυτό τον τοίχο ανάμεσα μας. Δεν είμαι καθόλου καλά. Πώς να το ξεπεράσω;

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Αγαπητέ αναγνώστη,

Όλοι μας έχουμε εμπειρία από μια σχέση που απέτυχε, που ενώ ευελπιστούσαμε πως θα εξελιχθεί  και θα έχει διάρκεια στο χρόνο, μπήκε δακρυβρεχτούμενη στο ντουλάπι των αναμνήσεων. Και εκεί που είσαι έτοιμος να προχωρήσεις και να κάνεις μια νέα σχέση , καταλήγεις πάλι στο συμπέρασμα μήπως δεν την έχεις ξεπεράσει.

Το πρόβλημα εντοπίζεται  ακριβώς στο ότι ζορίστηκες να την ξεπεράσεις. Πιθανόν δεν  έδωσες τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου να συνειδητοποιήσει τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε η σχέση στο χωρισμό, δηλαδή είσαι ακόμη άθελά σου στο στάδιο της άρνησης.

Δεν έχεις αποδεχθεί το γεγονός ότι εκδήλωσες τα συναισθήματα σου σε λάθος άτομο. Δεν έχει ωριμάσει ακόμη μέσα σου ο χωρισμός. Επομένως μπορεί να προχώρησες τη ζωή σου, αλλά παρόλα αυτά, οδήγησε σε μια ανεξήγητη αναδρομή στο παρελθόν. Αυτή η αναδρομή θα επηρεάσει το παρόν σου και τη τωρινή σου σχέση.

Έχε πίστη στον εαυτό σου

Θα σε βοηθούσε πολύ να εκφράσεις τις σκέψεις σου γύρω από την πρώην σου σχέση σε συναισθήματα, να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που νιώθεις ακριβώς και να προσπαθήσεις να περιορίσεις τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία προκύπτουν και να τα μετατρέψεις σε θετικά , θέτοντας σε προτεραιότητα τον εαυτό σου και αφουγκράζοντας τις ανάγκες σου.

Βάλε πείσμα και θέληση και θα τα καταφέρεις. Έχε κατά νου ότι την ίδια κατάσταση έχουμε ζήσει όλοι μας με κάποιες διαφορές. Είναι φάση και περνάει απλά θέλει υπομονή όπως όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Έχε πίστη στον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις!

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
marieelectreadrachta@gmail.com

Χωρισμός στην οικογένεια: Ποιος έχει τον κύριο λόγο στην ανατροφή του παιδιού;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: