WSJ: Η δύσκολη απόφαση του Ολάντ στο Stade de France

Τα δραματικά γεγονότα στο Stade de France το βράδυ της Παρασκευής που οδήγησαν τον Φρανσουά Ολάντ στην απόφαση να μην επιτρέψει την φυγή του κόσμου από το γήπεδο σκιαγραφεί σε ειδικό ρεπορτάζ η Wall Street Journal.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενημερώθηκε για το εύρος των επιθέσεων λίγα λεπτά αφότου ακούστηκε η έκρηξη του βομβιστή καμικάζι στο στάδιο. Καλείτο ο κ. Ολάντ να αποφασίσει τάχιστα εάν θα ήταν ασφαλέστερο να εκκενώσει το στάδιο ή να κρατήσει χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε αυτό.

Τελικά η απόφασή του Γάλλου προέδρου -ο οποίος είχε στο πλευρό του τον επικεφαλής της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και τον υπουργό του των Εσωτερικών- ήταν να συνεχιστεί κανονικά το παιχνίδι.

Επί της ουσίας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ο κ. Ολάντ αποφάσισε ότι θα ήταν πιο επικίνδυνο να αφήσει χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στους δρόμους όπου ενδεχομένως άλλοι ένοπλοι θα μπορούσαν να τους απειλήσουν.

Και όντως τους περίμεναν, αναφέρει η Wall Street Journal περιγράφοντας τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν από εκείνη τη στιγμή και εντεύθεν σε μπαρ και εστιατόρια της πόλης όπου οι ένοπλοι επιτέθηκαν.

“Στην άλλη άκρη της πόλης στο Stade de France το πλήθος άκουσε μια δεύτερη έκρηξη στις 21:30. Ακόμη ένας καμικάζι είχε πυροδοτήσει το γιλέκο του στη θύρα Η του σταδίου. Το παιχνίδι συνεχιζόταν ενώ η αστυνομία ενημέρωνε τον κ. Ολάντ και τον υπουργό του των Εσωτερικών για την εξελισσόμενη κρίση”, γράφει η εφημερίδα.

Σε μια γρήγορη σύσκεψη σε σουίτα του σταδίου, ο κ. Ολάντ και οι σύμβουλοί του ένιωσαν ότι “το στάδιο ήταν το ασφαλέστερο μέρος για τους φιλάθλους”, όπως είπε η εκπρόσωπος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λόρα Γκούτρι.

Ένας βομβιστής καμικάζι, προτού πυροδοτήσει το γιλέκο του, είχε προσπαθήσει να εισέλθει στο στάδιο με εισιτήριο του αγώνα, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφάλειας.

Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, οι αρχές υποπτεύονται ότι ο δράστης είχε σκοπό να προκαλέσει ένα ποδοβολητό έξω από το στάδιο, ωθώντας τον κόσμο να ορμήξει προς τον δρόμο όπου θα βρίσκονταν οι δυο άλλοι τρομοκράτες.

Στο ημίχρονο, όπως τονίζει η εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, οι αρχές αθόρυβα “κλείδωσαν” το στάδιο, έκλεισαν όλες τις εξόδους και αποτρέποντάς τους από το να αποχωρήσουν.

Ο τρίτος βομβιστής ανατινάχθηκε σε εστιατόριο McDonald’s κοντά στο στάδιο χωρίς να σκοτώσει κανέναν. Ήταν η στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα, που ο Γάλλος πρόεδρος είχε να λάβει ακόμα μια σημαντική απόφαση: εάν θα συνέχιζε το δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού ή όχι.

Οι παίκτες θα έπρεπε να μην ενημερωθούν για τα γεγονότα ώστε και οι φίλαθλοι να μην απορήσουν για το εάν κάτι πήγε στραβά.

Όταν η εθνική ομάδα της Γαλλίας μπήκε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, ο προπονητής Ντεσάμπ και οι υπεύθυνοι της ομάδας αποφάσισαν να μην πουν τίποτα από τα λίγα που οι ίδιοι γνώριζαν στους παίκτες. “Δεν υπήρχε λόγος να τους ανησυχήσουμε και να τους κάνουμε να κάνουν ερωτήσεις των οποίων τις απαντήσεις δεν γνωρίζαμε”, είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας.

Την ίδια ώρα ξεκινούσε το μαρτύριο για τους θαμώνες του Bataclan που είχαν σπεύσει για τη συναυλία του συγκροτήματος Eagles of Death Metal. Το παιχνίδι στο Stade de France έληξε με νίκη της Γαλλίας επί της Γερμανίας, ωστόσο στις ομάδες δεν επετράπη να αποχωρήσουν.

Οι αρχές της Γαλλίας πρότειναν στους παίκτες και τους προπονητές της Γερμανίας να μείνουν στο Clairefontaine όπου στεγάζεται το προπονητικό κέντρο των τρικολόρ.

Η γερμανική ομάδα αποφάσισε να μείνει όλη μαζί και να περάσει τη νύχτα μέσα στο στάδιο, τοποθετώντας στρώματα στο πάτωμα. Στο στάδιο είχε αποφασιστεί να μείνει και η Γαλλία. Στη μέση της νύχτας όμως η Γερμανία βρήκε μια πρωινή πτήση για την Φρανκφούρτη κάτι που επέτρεψε και στους Γάλλους να αποχωρήσουν.

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: