WRC: Oι Βέλγοι Neuville- Wydaeghe νικητές στο Ράλι Κεντρικής Ευρώπης- Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Rovanperä- Halttunen

Μετά από τέσσερις ημέρες αγώνα σε τρείς διαφορετικές χώρες έπεσε η αυλαία στο WRC Central European Rally. Τον καλύτερο χρόνο έκανε το βελγικό πλήρωμα με το Hyundai i20 N Rally1 HYBRID.

Η μάχη είχε κριθεί από χθες το απόγευμα όταν το βρετανικό πλήρωμα Elfyn Evans-Scott Martin στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν τους χρόνους των «ομόσταυλών»  τους από την Φινλανδία, το παράκαναν. Ο Evans ήθελε την νίκη και ταυτόχρονα μια εγκατάλειψε του Rovanpera για να πάει στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς ,στις 16 Νοεμβρίου ,στην Ιαπωνία με μικρή διαφορά βαθμών. Ήθελε όσο τίποτα άλλο φέτος έναν παγκόσμιο τίτλο.

Έκανε όμως το λάθος και είχε μια καταστροφική έξοδο. Έβγαλε εκτός μάχης του τίτλου τον εαυτό του και άλλαξε την στρατηγική των φετινών παγκόσμιων πρωταθλητών Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen.

Το Ράλι Κεντρικής Ευρώπης που μόλις τέλειωσε μπορεί να το κέρδισαν οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) όμως τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο Φινλανδικό δίδυμο που κατέκτησε το 2ο παγκόσμιο τίτλο για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Οι Φινλανδοί Rovanperä- Halttunen όταν ξεκίνησε το WRC Central European Rally είχαν ένα καλό προβάδισμα 31 βαθμών. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να τους απειλούσαν ήταν οι Elfyn Evans-Scott Martin που όμως χθες είχαν μια καλή έξοδο που τους έθεσε εκτός της μάχης του τίτλου.

Μετά την έξοδο του Evans, ο Rovanpera δεν είχε κανένα λόγο να κερδίσει τις υπόλοιπες ειδικές που υπολείπονταν. Του αρκούσε ένας τερματισμός και τίποτα άλλο.

Ο Φινλανδός Kalle Rovanperä το 2022 κατέκτησε σε ηλικία 22 ετών το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι ο νεότερος στην ιστορία του WRC που κερδίζει Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τώρα στέκεται επάξια δίπλα στους Miki Biasion, Walter Röhrl και Carlos Sainz που έχουν αντίστοιχα πρωταθλήματα.

Ο αγώνας στο Ράλι Κεντρικής Ευρώπης

Οι Rovanperä-Halttunen  δεν είχαν κανέναν λόγο να πιέσουν για μια πρώτη θέση. Έτσι έκαναν αγώνα τακτικής και άφησαν τους Βέλγους Neuville- Wydaeghe να κάνουν το δικό τους αγώνα και να κερδίσουν το Ράλλυ της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι Φινλανδοί που τερμάτισαν στη 2η θέση της γενικής κατάταξης έλεγχαν απόλυτα τους χρόνους που έκαναν το εσθονικό πλήρωμα του Ford Puma Rally1. Οι Ott Tänak-Martin Järveoja ήταν αρκετά πίσω και δεν είχαν ελπίδες να πλησιάσουν τους παγκόσμιους πρωταθλητές.

Τα πληρώματα της Toyota Gazoo Racing κινήθηκαν στους ρυθμούς που ήθελαν. Κανένας δεν τους πίεσε και όπως είπε ο τημ μάνατζερ Jari-Matti Latvala η μόνη εντολή που έδωσε ήταν ο καθένας να κινηθεί όπως πίστευε ότι θα είναι ασφαλής στους βρεγμένους δρόμους κυρίως στην Τσεχία. Το Ράλι Κεντρικής Ευρώπης γίνεται σε τρείς χώρες. Στη Γερμανία, την Τσεχία και την Αυστρία.

Μετά την καρό σημαία ο νεαρός Φινλανδός Kalle Rovanperä δήλωσε:

«Νομίζω ότι η φετινή χρονιά ήταν, για μένα προσωπικά, πιο σημαντική από πέρυσι. Ο ανταγωνισμός ήταν πιο πιεστικός. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ φυσικά πηγαίνει στον Jonne. Είναι ο καλύτερος συνοδηγός στον κόσμο. Αυτόν τίτλο θα τον χαρώ καλύτερα από τον πρώτο.»

Οι Βέλγοι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) στον αγώνα αυτόν ήταν αλάνθαστοι. Κινήθηκαν γρήγορα, χωρίς υπερβολές κάνοντας σωστές επιλογές στα ελαστικά. Ήταν η 19η νίκη στην καρριέρα του για τον Βέλγο.

Μετά τον τερματισμό ο Neuville είπε: «Συνολικά, κάναμε καλή δουλειά. Ήταν μια ομαδική προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακο και τα καταφέραμε, οπότε μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό».

Οι τρίτοι που ανέβηκαν στο βάθρο ήταν οι Ott Tänak-Martin Järveoja που αντιμετώπισαν μηχανικό πρόβλημα (υδραυλική  βλάβη) στο Ford Puma Rally1. Οι Sebastien Ogier-Vincent Landais (GR Yaris Rally1 Hybrid) τερμάτισαν στην 4η θέση.

Οι σειρά του τερματισμού:

Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στις 19 Νοεμβρίου στο FORUM8 Rally Japan.

 

WRC: Oι Βέλγοι Neuville- Wydaeghe νικητές στο Ράλι Κεντρικής Ευρώπης- Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Rovanperä- Halttunen gr.

now24.gr-auto

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: