Βρετανία: Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για να επιστρέψει στη θέση του πρωθυπουργού

Σε μια νέα φάση πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων στο παρασκήνιο βρίσκεται από την Πέμπτη η Βρετανία μετά την απόφαση της Λιζ Τρας να παραιτηθεί μετά από μόλις 44 ημέρες στη θέση της πρωθυπουργού με κεντρική φιγούρα σε όλη αυτή την εικόνα να είναι αυτή του προκατόχου της, του Μπόρις Τζόνσον.

Ήδη βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν πληροφορίες για σχέδια του Τζόνσον να πετύχει ένα «καταπλητικό πολιτικό comeback» ζητώντας από βουλευτές των Συντηρητικών να τον στηρίξουν. Ανάμεσα σε αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται ο εκ των φερόμενων συνεκδιεκδικητών της πρωθυπουργίας, του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Το βασικό επιχείρημα του Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είναι πως αποτελεί το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να διασφαλίσει μια νέα νίκη για τους Συντηρητικούς την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα έως και 30 μονάδων στους Εργατικούς.


Ο Τζόνσον εμφανίζεται να παρουσιάζει ως επιχείρημά του το γεγονός ότι αυτός ήταν που κατέκτησε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019. «Αν οι Τόρις αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να καταφύγουν σε αυτό τον άνθρωπο που έχει αποδειχθεί άξιος σε μια προεκλογική εκστρατεία» έλεγαν χαρακτηριστικά στην Telegraph από το στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες ώρες μετά την παραίτηση Τρας σε αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν διαρροές από Συντηρητικούς που έδιναν ακόμα και υπαρξιακής φύσεως για το κόμμα διαστάσεις στις εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι μια εκλογική μάχη τώρα με τους Εργατικούς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνιση των Τόρις από τον πολιτικό χάρτη.


Το σχέδιο συμφιλιώσης με τον Ρίσι Σουνάκ

Πρώτο εμπόδιο, πάντως, για τον Μπόρις Τζόνσον είναι ο αριθμός «100». Πρόκειται για τον αριθμό των βουλευτών των Συντηρητικών που θα πρέπει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας — βάσει της διαδικασίας που ανακοινώθηκε — να υπογράψουν την αίτηση υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η εκτίμηση της Daily Mail είναι ότι ο Τζόνσον έχει την υποστήριξη περίπου 50 βουλευτών και γι’ αυτό ο ίδιος έχει βάλει στο στόχαστρο τους 39 βουλευτές που φέρονται να αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» των υποστηρικτών του Ρίσι Σούνακ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: