Βρετανία: Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον – Ένα βήμα πριν την Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σουνάκ

Σε νέα βάση έχουν μπει τις τελευταίες ώρες οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον ότι τελικά δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού καθώς δεν αποκλείεται σήμερα στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) όταν και θα ανακοινωθούν επίσημα οι υποψηφιότητες μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας να ανακοινωθεί και ο νέος πρωθυπουργός που δεν θα είναι άλλος από τον Ρίσι Σουνάκ.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την διαδικασία που αποφασίστηκε για την επιλογή του αντικαταστάτη της Λιζ Τρας σύμφωνα με την οποία αν στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) οπότε θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο της επιτροπής 1922 όσα ονόματα υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει τη στήριξη περισσότερων από 100 βουλευτών των Συντηρητικών, υπάρξει μόνο ένα όνομα, αυτός θα είναι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να «διαβάσουν» πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του Μπόρις Τζόνσον εκτιμώντας ότι αυτές δεν ήταν οι τελευταίες λέξεις του πρωην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση Τζόνσον φαίνεται ότι έπαιξε ο κίνδυνος του μεγάλου διχασμού για τους Συντηρητικούς που ενδεχομένως να οδηγούσε ακόμα και σε εκλογές με το αποτέλεσμα να ήταν, το πιθανότερο, εξαιρετικά δυσμενές για τους Τόρις, μολονότι αρκετά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι τα κίνητρα του «Bo-Jo» είναι πάντα εγωιστικά.

Ο διχασμός θα προέκυπτε από το γεγονός ότι αν η διαδικασία ανάδειξης νέου πρωθυπουργού κατέληγε σε ψηφοφορία από τα μέλη των Συντηρητικών, τότε ο Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα θα κατακτούσε την πρωτιά την ώρα που, όμως, στην κοινοβουλευτική του ομάδα θα είχε περίπου τους μισούς βουλευτές να διαφωνούν — ακόμα και σε επίπεδο παραιτήσεων — με την επιστροφή του στη Ντάουνινγκ Στρίτ.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Guardian, τα κίνητρα της ανακοίνωσης της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του Μπόρις Τζόνσον ήταν καθαρά εγωκεντρικά καθώς, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα, «η έξοδος αυτή έγινε για να αποφύγει τον εξευτελισμό».

Όπως εκτιμά ο Guardian ο Τζόνσον γνώριζε ότι δεν θα συγκέντρωνε ποτέ τους 102 βουλευτές τους οποίους αναφέρει στην δήλωσή του — ένας αριθμός που θα του επέτρεπε να είναι υποψήφιος — και άρα αποφάσισε να μην υποστεί αυτή την ντροπή, ειδικά για έναν πρώην πρωθυπουργό. «Αυτοί που γνωρίζουν τον Τζόνσον τον περιγράφουν ως έναν πολιτικό που ζει για την λατρεία και την αποδοχή. Αν δεν νιώθει ότι τον επιθυμούν θα προτιμούσε να μην εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

«Ο Τζόνσον θα ήθελε ο κόσμος να πιστέψει ότι αποσύρεται για χάρη της ενότητας του κόμματος ή του εθνικού καλού. Αλλά αν το πραγματικά ήθελε κάτι τέτοιο δεν θα διεκδικούσε ποτέ να γίνει ξανά πρωθυπουργός τρεις μήνες μετά την “έξοδο” που του έδειξαν 50 παραιτήσεις πριν από τρεις μήνες και ενώ υπάρχει η απειλή μια επίσημης έρευνας σε βάρος του για το αν παραπλάνησε το κοινοβούλιο» προστίθεται στην ανάλυση.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο το Σαββατοκύριακο, επισημαίνει το Sky News, ήταν ότι αν και ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί μια ισχυρή ομάδα υποστηρικτών, οι μνήμες του χάους του Ιουλίου, η παραίτησή του και η αναστάτωση που προκάλεσε είναι ακόμα φρέσκες για τους βουλευτές των Συντηρητικών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: