Βρετανία: Έφτασαν το 1.000.000 οι υπογραφές για να αφαιρεθεί από τον Τόνι Μπλερ ο τίτλος του «Σερ»

Μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν το αίτημα ήταν η μητέρα ενός έφηβου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ αλλά και συγγενείς θυμάτων του IRA

Έφτασαν τον στόχο του 1.000.000 οι υπογραφές για να αφαιρεθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ ο τίτλος του ιππότη που του απονεμήθηκε πρόσφατα από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο τίτλος του απονεμήθηκε στο πλαίσιο των τιμητικών διακρίσεων για την νέα χρονιά που απονέμονται ως αναγνώριση των επιτευγμάτων και της υπηρεσίας διακεκριμένων προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο -από τους ηρωϊκούς υγειονομικούς που μάχονται κατά της COVID-19 μέχρι προσωπικότητες από τον αθλητικό χώρο, ακόμη και τον πρωταγωνιστή της ταινίας Τζέιμς Μποντ, τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Ωστόσο, η απόφαση δέχτηκε έντονες επικρίσεις από ακτιβιστές της ειρήνης, οι οποίοι τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου καθώς εκείνος είναι που έστειλε βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ άλλοι ζητούν μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής τιμητικών τίτλων από την βασίλισσα.

«Αυτός ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τον θάνατο αμέτρητων αθώων, αμάχων και στρατιωτών σε διάφορες πολεμικές συγκρούσεις. Και μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου», αναφέρει η αναφορά που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα change.org η οποία  συντάχθηκε από τον πρώην στρατιώτη Άνγκους Σκοτ την Πρωτοχρονιά, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών ήταν η αιτία για «ανεπανόρθωτη ζημιά» στο «σύνταγμα» του Ηνωμένου Βασιλείου και «τον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας του έθνους».

Λίγο μετά τις 16:30 σήμερα οι υπογραφές ξεπέρασαν το 1.000.000. Μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν το αίτημα ήταν η μητέρα ενός έφηβου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ. Συγγενείς θυμάτων του IRA καταδίκασαν επίσης τον τίτλο τιμής που του αποδόθηκε λόγω της ειρηνευτικής συμφωνίας  της Βόρειας Ιρλανδίας (1998) να παράσχει απαλλαγή από τη φυλακή στους 200 περίπου ύποπτους τρομοκράτες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: