Βίντεο: Σε κλοιό ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων οι αντιδραστήρες στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ενισχύονται οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια εκεί όπου από χθες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας επιθεωρούν το μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Ευρώπη με αφορμή ένα βίντεο ρωσικού μέσου ενημέρωσης.

Το βίντεο δείχνει ρωσικά στρατιωτικά οχήματα με το γράμμα — σύμβολο του πολέμου στην Ουκρανία «Z», να έχουν σταθμεύσει σε μικρή απόσταση από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Όπως αναφέρει το CNN και η εφημερίδα Guardian, o Χαλουσένκο κάλεσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να επιμείνει ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι απαράδεκτη.

Στο μεταξύ, το βίντεο που κυκλοφόρησε κρυφά από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης «Izvestiya», τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας στο ουκρανικό εργοστάσιο των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Sun».

Τα πλάνα από το εσωτερικό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης δείχνουν δύο άνδρες με μπλε αμάνικα μπουφάν και την επιγραφή «Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας» να επιθεωρούν έναν πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και ενώ κάνουν την έρευνά τους, περνούν μπροστά από ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά με το γράμμα «Z» .
Μερικοί ένοπλοι Ρώσοι στρατιώτες παρακολουθούν τους άνδρες καθώςεπιθεωρούν το εργοστάσιο.
Δεν είναι σαφές ποιος τράβηξε το βίντεο, όπως αναφέρει το σχετικό βρετανικό δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής των επιθεωρητών δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι, είδε αυτό που «έπρεπε να δει» κατά την επίσκεψή του.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Γκρόσι είπε ότι είχε ολοκληρώσει μια περιοδεία στους «βασικούς τομείς» που ήθελε να δει σε αυτή την πρώτη προσέγγιση.
«Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν και η ομάδα μου παραμένει. Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιερώνουμε μία συνεχή παρουσία στο εργοστάσιο», τόνισε.

Ο Γκρόσι μαζί με 13 εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας υποστήριξε ότι η ομάδα του ήταν αποφασισμένη να επισκεφθεί το εργοστάσιο, παρά τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Έχοντας φτάσει ως εδώ, δεν επρόκειτο να σταματήσω και με τη θαρραλέα ομάδα μου φθάσαμε στο εργοστάσιο. Είχαμε εξαιρετική υποστήριξη από την ομάδα Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι εδώ μαζί μου», πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι έχει πλέον αποχωρήσει από το εργοστάσιο, ωστόσο είπε ότι η πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ δεν πάει πουθενά» και θα έχει “συνεχή παρουσία εκεί.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο προέτρεψε σήμερα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να παραδεχτεί ότι η στρατιωτική παρουσία στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια είναι απαράδεκτη.

Σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση υποστήριξε ότι η ομάδα των επιθεωρητών θα συνεχίσει την έρευνα στον πυρηνικό εργοστάσιο για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

«Οι συστάσεις και οι εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να αποσταλούν στην Ουκρανία και την εταιρεία παραγωγής του εργοστασίου — Energoatom. Και πρέπει να εφαρμόσουμε αυτές τις συστάσεις. Αλλά γι΄ αυτό πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον σταθμό. Θα πρέπει ο πυρηνικός σταθμός να περάσει στον έλεγχο της Ουκρανίας», είπε ο Χαλουσένκο επισημαίνοντας ότι ένα ελεγχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου δεν θα μετριάσει τους κινδύνους ενός πυρηνικού ατυχήματος.

«Εφόσον το πυρηνικό υλικό είναι ακόμα εκεί, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος», πρόσθεσε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: