Βίντεο: Η στιγμή που ουκρανικές αντιαρματικές ρουκέτες καταστρέφουν ρωσικά τεθωρακισμένα

Κατάπαυση του πυρός θα επιβάλλει η Ρωσία το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού — Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν, νωρίτερα, τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα

Μια νίκη κατά της Ρωσίας κατάφερε η Ουκρανία, που τα τελευταία 24ωρα προτάσσει ισχυρή αντίσταση, με τις αντιαρματικές ρουκέτες ουκρανικής κατασκευής Stunga-P να εξουδετερώνουν δύο βαριά οχήματα μάχης του στρατού της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν το ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης  BMPT-72 και το τανκ T-72.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν, νωρίτερα, τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.

Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρκόβου, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν.

«Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε.

Οι ουκρανικές αρχές δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη.

Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.

Η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζεται για 13η ημέρα με τις εικόνες νεκρών αμάχων, πολιτικών κτηρίων διαλυμένων από τους βομβαρδισμούς και κατεστραμμένων πόλεων να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αντίστοιχη όμως δυναμική έχουν και οι φωτογραφίες των παροπλισμένων ρωσικών αρμάτων μάχης, των μαχητικών αεροσκαφών που έχουν καταρριφθεί από Ουκρανούς και των βαρέων οχημάτων που έχουν καταλάβει οι αμυνόμενοι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η κατάσταση πάντως σε αρκετές πόλεις, ακόμη και κοντά στο Κίεβο είναι ζοφερή αφού οι βομβαρδισμοί αμάχων πλέον είναι καθημερινότητα. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η τακτική θα πυκνώσει σε μία προσπάθεια να καμφθεί το ηθικό των Ουκρανών. Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε άδεια προκειμένου να μοιραστούν όπλα στους πολίτες ενώ οι ενήλικοι άνδρες δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα. Στην ίδια προσπάθεια απελευθερώνονται από τις φυλακές, όσοι έχουν πολεμική εμπειρία προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι στους Ρώσους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε νέο μήνυμα μιλώντας σε βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η ομιλία του Ουκρανού προέδου είχε ιστορικές αναφορές, ενώ οι Βρετανοί σηκώθηκαν για να τον χειροκροτήσουν

«Απευθύνομαι σε όλους εσάς ως πολίτης, πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας, με όνειρο», δήλωσε ο Ζελένσκι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. 

Συνέκρινε τη μάχη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με τις προσπάθειες των Βρετανών στον πόλεμο κατά των Ναζί Γερμανών, στο Β’Παγκόσμιο

«Δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι Ναζί επιχείρησαν να σας κατακτήσουν», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Έπρεπε να παλέψετε για τη Βρετανία». 

Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να πολεμά σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας και πως δεν θα τα παρατήσει. 

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: