Σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς ο Αναστασιάδης: Να τερματιστεί η κατοχή και οι αναχρονιστικές εγγυήσεις

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετέβη σήμερα στο στρατόπεδο Κωστάκη Παντελίδη για να γιορτάσει με την επίσημη ιδιότητά του τα τελευταία του Χριστούγεννα σε μονάδα της Εθνικής Φρουράς.

Αποχαιρετώντας αξιωματικούς και οπλίτες ο Κύπριος πρόεδρος στάθηκε σε δύο βασικά ζητήματα, στο Κυπριακό και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. Για μεν το Κυπριακό υπεραμύνθηκε της στάσης που ακολούθησε κατά την τελευταία διαπραγματευτική προσπάθεια στο Κραν Μοντανά. Για δε την Εθνική Φρουρά αναφέρθηκε στις προσπάθειες αναβάθμισης της Δύναμης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε συγκεκριμένα ότι «η εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς σε ασκήσεις, όχι μόνο με τα κράτη της περιοχής, αλλά και ευρωπαϊκά κράτη ή ακόμα και τις αμερικανικές δυνάμεις, έδωσε την άλλη διάσταση στην αξιοποίηση του δυναμικού, κατά τρόπο που να είναι απόλυτα αξιόμαχο. Και τούτο συνδυάζεται και με τα εξοπλιστικά προγράμματα, που είναι αμυντικής και όχι επιθετικής διάταξης ή προϋποθέσεων».

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να προασπίσουμε το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, βεβαίως μέσω της διπλωματίας προσπαθούμε να εξεύρουμε ειρηνική λύση, μέσω του διαλόγου, αλλά και βασιζόμενοι πάντα στα ψηφίσματα των ΗΕ πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει τόσο η Άγκυρα όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ότι, όπως λέει και η Εκκλησία, τα άδικα ουκ ευλογούνται», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει την άλλη διάσταση όχι μόνο στις σχέσεις, αλλά στην προκοπή, στην προοπτική για το μέλλον τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

«Αυτό που ζητάμε είναι επιτέλους να τερματιστεί η κατοχή, να τερματιστούν αναχρονιστικές εγγυήσεις που δεν υπάρχουν πλην σε κράτη υποτελή και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους, να εφαρμοστούν οι αρχές και αξίες της ΕΕ», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: philenews.com

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: