Βαυαρία: Στη σκιά του σκανδάλου με το αντισημιτικό φυλλάδιο αξιωματούχου οι επικείμενες εκλογές

Άνω-κάτω είναι η γερμανική κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, διένειμε αντισημιτικά φυλλάδια με χιτλερικές απόψεις.

Μέσα στην σχολική του τσάντα υπήρχε πάντα το βιβλίο του αρχηγού του Γ΄Ράιχ, «Ο Αγών μου», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Την ίδια ώρα, το Politicο γράφει ότι, ενόψει των εκλογών της Βαυαρίας στις 8 Οκτωβρίου, ύστερα από μία σοβαρή καταγγελία για αντισημιτισμό σε βάρος του Χούμπερτ Αιβάνγκερ, αναπληρωματικού πρωθυπουργού του κρατιδίου και αρχηγού του κόμματος Freie Waehler (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι), η κυβέρνηση της ατμομηχανής της Ευρωζώνης κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Έρευνα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» έδειξε ότι, ο 52χρονος σήμερα Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, είχε γράψει ένα αντισημιτικό φυλλάδιο στο Λύκειο τη σχολική χρονιά 1987-88, που διένειμε στο σχολείο.

Το δακτυλογραφημένο φυλλάδιο αναφερόταν κοροϊδευτικά σε έναν πλασματικό διαγωνισμό για να βρεθεί «ποιος είναι ο μεγαλύτερος προδότης της Πατρίδας», με πρώτο βραβείο «δωρεάν πτήση μέσω της καμινάδας στο Άουσβιτς».

Υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βαυαρικής κυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το αντισημιτικό φυλλάδιο. «Όποιος κοροϊδεύει τα θύματα του Άουσβιτς απαγορεύεται να έχει ευθύνες στη χώρα μας», έγραψε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Είναι επιτακτική ανάγκη να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις βαριές κατηγορίες».

Το περιεχόμενο του κειμένου, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung, είναι «απάνθρωπο, εντελώς απεχθές», αντέδρασε από την πλευρά του στην ίδια εφημερίδα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, εν μέσω της εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ο Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, δεύτερος στην ιεραρχία της περιφερειακής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας στη Βαυαρία, οφείλει «απλά να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να τα εξηγήσει δημόσια», τόνισε ο Ζέντερ.

Σε άρθρο του, το «Politico» αναφέρει ότι, χθες, κεκλεισμένων των θυρών, είχαν μυστική συνάντηση ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ. Οι τρεις πολιτικοί άνδρες έσπευσαν να καταδικάσουν τις αντισημιτικές απόψεις που είχε εκφράσει στα νιάτα του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ζήτησαν να δώσει εξηγήσεις στον γερμανικό λαό.

Αρχικά η αντίδραση του Αϊβάνγκερ ήταν να ισχυριστεί ότι ήταν απλώς μια εκστρατεία με πολιτικά κίνητρα εναντίον του. Τότε απλώς αρνήθηκε ότι το έγραψε, λέγοντας ότι ήταν κάποιος άλλος ο συγγραφέας του εν λόγω φυλλαδίου.

Οι μάρτυρες που επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, είπαν ότι ο Αϊβάνγκερ δεν είχε αρνηθεί τότε την πατρότητα του κειμένου και είχε «τιμωρηθεί», χωρίς να αποβληθεί από το λύκειο. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε εκ νέου ότι ήταν ο συντάκτης του φυλλαδίου. «Δεν συνέταξα το συγκεκριμένο έγγραφο και θεωρώ το περιεχόμενό του απεχθές και απάνθρωπο», υποστήριξε, μέσω εκπροσώπου του. «Γνωρίζω τον συντάκτη του εγγράφου, θα δώσει εξηγήσεις ο ίδιος», δήλωσε.

«Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν ακριβείς, θα είναι «απαράδεκτο» ο Αϊβάνγκερ να διατηρήσει τα καθήκοντά του», δήλωσε ο Φέλιξ Κλάιν, ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Bild». «Τέτοια απάνθρωπα σχόλια για τα θύματα του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να αρθρώνονται από κανέναν-ούτε καν από νέους», πρόσθεσε ο Κλάιν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: