Βασίλης Βασιλικός: «Νιώθω αηδία και θλίψη που βλέπω το “Ζ” στα ρωσικά τανκ»

Ο συγγραφέας μίλησε  σε γερμανική εφημερίδα για το πώς από σύμβολο αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών, το «Ζ» έγινε «όπλο» της ρωσικής στρατιωτικής προπαγάνδας

Τη δεκαετία του ‘60 το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το «Ζ», και η από τον Κώστα Γαβρά τον έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Μισό αιώνα αργότερα βλέπουμε το γράμμα πάνω στα ρωσικά άρματα μάχης που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε στη γερμανική εφημερίδα taz και δηλώνει εξοργισμένος για την «κατάληψη» του συμβόλου από τη ρωσική πολεμική προπαγάνδα.

«Το “Ζ” είναι ένα γράμμα που είχα αγαπήσει πολύ πριν γράψω το βιβλίο μου, καθώς ήταν το σύμβολο των γαλλικών τρένων και μπορούσες να το δεις σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς», είπε, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Μετά την έκδοση του βιβλίου και της ταινίας του Κώστα Γαβρά το 1969, το “Ζ” έγινε σύμβολο της ζωής και του αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά φυσικά και παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης», πρόσθεσε και είπε ακόμη: «Νιώθω αηδία και θλίψη όταν το βλέπω πάνω στα ρωσικά τανκ. Γιατί το “Ζ” ήταν ένα σύμβολο ενάντια στους συνταγματάρχες που με τανκς εδραίωσαν τη δικτατορία τους στη χώρα μου στις 21 Απριλίου 1967».

Το «Z», κατέληξε ο συγγραφέας, «ήταν και είναι το αντίθετο της “φιλοσοφίας” των τανκς».

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: