Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, συμφώνησαν να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού

Περίπου 45 λεπτά διήρκησε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η παροχή ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές, καθώς και η ανάγκη όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τέσσερις βασικούς άξονες: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: