ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα τιμήσει σε τελετή εκείνους που αντέδρασαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τιμήσει «το θάρρος και τον πατριωτισμό» των ανθρώπων εκείνων που αντέδρασαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μια τελετή που θα οργανωθεί την Παρασκευή, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την εισβολή στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η εκδήλωση αυτή, στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, θα είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο Μπάιντεν αναφέρεται σε ζητήματα που πυροδότησε η εξέγερση των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ. Η εισβολή είχε ως στόχο να διακοπεί η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, είπε ότι ο πρόεδρος θα αναφερθεί στους Αμερικανούς που επέδειξαν θάρρος και πατριωτισμό «που διακινδύνευσαν για λογαριασμό άλλων και για τη δημοκρατία μας».

«Στις 6 Ιανουαρίου υπήρχαν αμέτρητα παραδείγματα Αμερικανών που ήρθαν και έδειξαν τις καλύτερες αξίες μας και θα το ακούσετε απευθείας από αυτόν (…) Ο πρόεδρος θέλει να τιμήσει τους Αμερικανούς που αντιστάθηκαν σε μια από τις σκοτεινότερες ημέρες της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν, που σε λίγες ημέρες μπαίνει στον τρίτο χρόνο της θητείας του, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει άλλη μία τετραετή θητεία αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024. Αντιθέτως ο Τραμπ, που ουδέποτε παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές του 2020, έχει ήδη ανακοινώσει ότι διεκδικεί το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις επόμενες εκλογές.

Το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021 ο Τραμπ απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του στην Ουάσινγκτον και επέκρινε δημοσίως τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς επειδή δεν συμφώνησε με το σχέδιό του να απορρίψει τις ψήφους υπέρ του Μπάιντεν. Κατόπιν πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να κάνει μια δημόσια δήλωση, την ώρα που οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν στην αστυνομία στο Καπιτώλιο, εισέβαλαν στο κτίριο του Κογκρέσου και απειλούσαν να κρεμάσουν τον Πενς.

Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Το κτίριο του Καπιτωλίου υπέστη ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: