Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για την προστασία του περιβάλλοντος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ» που πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

«Ο συμβολισμός αυτού του πρώτου φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ» που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο νησί, αυτό της Κρήτης, ενός θαλάσσιου έθνους, του οποίου πολλά νησιά και νησίδες στο Αιγαίο συνθέτουν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ευρώπης να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα νησιά.

Και εκτός αυτού, αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ξεκινά σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε φέρει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον. Και κάναμε τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό προγραμματισμό μια πολιτική προτεραιότητα. Και αυτό, παρά την επταετή οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία βγαίνουμε τώρα.

Επειδή, καθώς οι ανισότητες στην πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια αντανακλώνται σε κοινωνικές ανισότητες, η προσιτή καθαρή ενέργεια για όλους μας ενισχύει περισσότερο τα απομακρυσμένα νησιά με τα απαραίτητα μέσα για να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο κίνησης. Είναι κάτι περισσότερο από το να βοηθήσουμε τις οικογένειες να μειώσουν τους λογαριασμούς υψηλής ενέργειας ή να αναπτύξουν τοπικές θέσεις εργασίας και τοπικές οικονομίες. Για εμάς, είναι ένα μέσο για κοινωνική δικαιοσύνη και αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα», υπογράμμισε ακόμα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές. Αλλά οι προσπάθειές μας και η συμβολή μας στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας είναι πολύπλευρες. Σε εθνικό επίπεδο, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται σταθερά και η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων το 2020 μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Επιπλέον, υιοθετήσαμε το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις», σημείωσε.

 

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: