Τσιάρας: Το πλαίσιο υπάρχει, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

Ο υπουργός Διακιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας κήρυξαν την έναρξη των εργασιών διεθνούς συνεδρίου για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

Η ανάγκη ενίσχυσης της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της Ε.Ε. στο τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ήταν το θέμα των εργασιών του διήμερου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Euromed Justice» σε συνεργασία με τη Eurojust.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Στο συνέδριο μετέχουν εξειδικευμένοι δικαστές και εισαγγελείς κρατών μελών της Ε.Ε. και άλλων μεσογειακών κρατών, που αποτελούν τα εθνικά μέλη στο δίκτυο διεθνούς δικαστικής συνεργασίας «CrimEx», καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως της Eurojust, Europol, Frontex, CEPOL, Interpol, Συμβούλιο της Ευρώπης, UNODC, κ.ά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιείται διεθνής συνδιάσκεψη, με τις εξής θεματικές ενότητες:

α) Η ελληνική εθνική εμπειρία σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών,

β) Το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε. για την παράνομη διακίνηση μεταναστών, ο ρόλος και ο βαθμός εμπλοκής των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων κατά την εφαρμογή του,

γ) Εκπαίδευση και εξειδίκευση από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς και

δ) Παράνομη διακίνηση μεταναστών και Κοινές Ομάδες Έρευνας με την εμπλοκή της Ελλάδος και της Eurojust.

Στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών για τους διακινητές, διατηρώντας και ενισχύοντας παράλληλα το προστατευτικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων που αποτελεί έγκλημα το οποίο συνδέεται συχνά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ώστε να μετατρέψουμε το νέο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών (2021-2025) σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που παράγουν απτά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Η σημερινή πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Εγκλήματα που παραβιάζουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτούν διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Αναβαθμίζουμε τη θέση της χώρας μας στα ευρωπαϊκά όργανα και εργαζόμαστε συστηματικά για την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας της Ελλάδας με όλους τους εταίρους της».Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: