Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα είναι έτοιμη για συμφωνία, αρκεί η Ελλάδα να μάθει να μοιράζεται στην Αν. Μεσόγειο

Νέες προκλητικές έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για μια συμφωνία, αρκεί η Ελλάδα “να μάθει να μοιράζεται στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο TRT Haber, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Εμείς μπορούμε να κάνουμε μια παρόμοια συμφωνία μαζί σας, εφόσον είστε έτοιμοι για μια τέτοια συμφωνία. Μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο, όλοι έχουν δικαιώματα εδώ. Αλλά αν αγνοήσετε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειδικά στο Αιγαίο για να μειωθεί η ένταση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ένταση».

Όσο για τη Λιβύη, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι εγγυήσεις της Άγκυρας για τη Λιβύη εξαρτώνται από το αν θα είναι βιώσιμη μια εκεχειρία μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών. Όπως συμπλήρωσε, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ παραβιάζει την εκεχειρία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να σταματήσει ο Χαφτάρ. Τονίσαμε έντονα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Ασφάλεια ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι πλήρης και δεσμευτική», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο ΤRT Haber.

Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης και έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μαζί της για να την βοηθήσει να απωθήσει επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ από την Ανατολική Λιβύη. Διεθνείς δυνάμεις συμφώνησαν σε σύνοδο κορυφής που έγινε τον περασμένο μήνα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική διαδικασία.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: