Τσακαλώτος: Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών στις 6 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «υπάρχει λευκός καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

«Υπάρχει άσπρος καπνός για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία μεριά η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει να κάνει τώρα είναι να το εφαρμόσει, είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπότε από αύριο σε όλα τα επίπεδα δουλεύει η κυβέρνηση και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος», υπογράμμισε ακόμα.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως «όπως καταλαβαίνετε γίνανε αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι. Έγιναν και θετικά πράγματα στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (Υπερταμείο) που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική όπως τα αεροδρόμια. Προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά. Είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο».

«Για τις Κυριακές υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, τα πλεονάσματα για μετά το 2018 είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και στα δύο κείμενα αυτά είναι σε παρενθέσεις γιατί αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο αυτή η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν περικοπή έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις οποίες προκύπτει προσωπική διαφορά, από 1 Ιανουαρίου 2019. Παράλληλα, αποφασίστηκε μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, λεγόμενη και ως υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Όσον αφορά στα θετικά μέτρα, αφορούν την επιδότηση ενοικίου περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες, επέκταση των σχολικών γευμάτων για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γuμνάσια σχολεία, ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού αλλά και επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

Ακόμη, προβλέπεται δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρόγραμμα επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα και η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: