Το… βασίλειο των απάνθρωπων εκτελέσεων – Σαουδική Αραβία

Το… βασίλειο των απάνθρωπων εκτελέσεων – Σαουδική Αραβία

Το… βασίλειο των απάνθρωπων εκτελέσεων    Σαουδική ΑραβίαΠροσθήκη σχολίου Λίγες ημέρες μετά την απάνθρωπη εκτέλεση μίας γυναίκας στη Μέκκα που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε την κόρη του συζύγου της, δίχως να έχει αποδειχθεί η ενοχή της, αντιδράσεις εγείρει ο τρόπος… απονομής δικαιοσύνης στη Σαουδική Αραβία.

Ο δημόσιος αποκεφαλισμός της Λάιλα Μπασίμ σε κεντρικό δρόμο της πόλης ήταν παραπάνω από αρκετός για να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης στο δικαστικό σύστημα της χώρας.
Άλλωστε, μία ακόμα βάρβαρη τιμωρία λαμβάνει χώρα εδώ και ημέρες, αυτή του μπλόγκερ Ραίφ Μπαντάουι, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί η απόφαση να μαστιγώνεται 50 φορές κάθε Παρασκευή για 20 εβδομάδες.

Όπως εξηγεί ο Independent στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν δικαστήρια που ακολουθούν τους νόμους της σαρία και αποφασίζουν τις ποινές βάσει των αυστηρών κανονισμών του Ισλάμ, αλλά και δικαστήρια που δεν λειτουργούν βάσει της θρησκείας και χειρίζονται υποθέσεις για εμπορικά και εργασιακά θέματα.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα είναι ότι στη Σαουδική Αραβία οι δεν εφαρμόζονται, επομένως είναι στην δικαιοδοσία του κάθε δικαστή να αποφασίσει την για κάθε παραβάτη.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις τον τελικό λόγο έχει ο βασιλιάς, Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ, έπειτα από παρέμβαση του οποίου πολλοί έχουν αποφύγει αυστηρές καταδίκες.

Στην περίπτωση του Μπαντάουι πάντως, το μόνο που επετεύχθη ήταν η αναβολή του δημόσιου μαστιγώματος καθώς οι πληγές του δεν έχουν επουλωθεί από την προηγούμενη μαστίγωση.
Στο μεταξύ, το βασίλειο επιχειρεί να επανατοποθετηθεί σχετικά με την ριζοσπαστικοποίηση που επικρατεί, προσπαθώντας να αποτινάξει οποιαδήποτε τζιχαντιστική σκιά.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, προσπαθεί να πείσει πως η χώρα δε στηρίζει τους τζιχαντιστές της Συρίας που θέλουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ ο Μεγάλος Μουφτής κάλεσε τους μουσουλμάνους να πολεμήσουν το επιθετικό και καταπιεστικό Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ο διαχωρισμός ανάμεσα στις βάρβαρες τιμωρίες της Σουαδικής Αραβίας και του ΙΚ είναι σχεδόν αδύνατος, τη στιγμή που γυναίκες αποκεφαλίζονται δημόσια για κατηγορίες που δεν επιβεβαιώνονται και δημοσιογράφοι μαστιγώνονται επειδή είπαν τη γνώμη τους.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το υπουργείο Εσωτερικών δέχεται πιέσεις να αποδείξει ότι η χώρα στρέφεται σε ένα πιο μετριοπαθή δρόμο, ενώ παράλληλα καλείται να μην προκαλέσει αντιδράσεις στον κύκλο του ανώτερου κλήρου του Ισλάμ που ασκούν σημαντική επιρροή στο βασίλειο.
Από: protothema.gr-Diethni

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: