Το ναζιστικό καταφύγιο που βρισκόταν κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού.

Unbeknownst χιλιάδες επιβάτες διέρχονται από τον σταθμό αυτό κάθε μέρα και δεν γνώριζαν ότι ακριβώς από κάτω τους μεταξύ της πλατφόρμας 2 και 3 στο σταθμό Gare de l’Est βρίσκεται ένα παλιό καταφύγιο του Β “Παγκόσμιο Πολέμου.

Ένας από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς στην καρδιά του Παρισιού, τον τερματικό το19ου αιώνα κρύβει ένα 120m² εν καιρώ πολέμου καταφύγιο που μισό-χτίστηκε από τους Γάλλους ως καταφύγιο αεροπορικής επιδρομής και καταλήφθηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της τετραετούς ναζιστικής κατοχής, που αποδεικνύεται από επιγραφές στους τοίχους.

Είμαστε αρκετά τυχεροί που βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες, χάρη σε μια γαλλίδα αστική εξερευνήτρια και φωτογράφο γνωστή ως Diane από το Neverends.net. Η Diane απόκτησε το δικαίωμα πρόσβασης στο υπόγειο καταφύγιο να ρίξει μια ολιγόλεπτη ματιά στο ιδιόκτητο από την SNCF (τη γαλλική εθνική σιδηροδρομική εταιρεία) μυστικό της.

Φαίνεται η επιγραφή πάνω στον τοίχο γραμμένη στα γερμανικά, «Notausgang», που σημαίνει «έξοδος κινδύνου».

Το μεγάλο αυτό καταφύγιο είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο και προφανώς πολύ καλά διατηρημένο από την SNCF, ακόμη κι αν δεν έχουν αποφασίσει να το μοιραστούν με το ευρύ κοινό. Ο χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 70 άτομα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αποτελείται από ένα μηχανοστάσιο, έναν σταθμό ελέγχου τηλεφώνου και από παλιά έπιπλα και αντικείμενα που παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων ένα σπαστό κρεβάτι και μπουκάλες οξυγόνου σε περίπτωση επίθεσης αερίων.

Σε ένα αμυδρά φωτισμένο γραφείο με συρμάτωση και ασφαλισμένα κουτιά που διακοσμούν τους τοίχους, πάνω στα γραφεία η Diane βρήκε παλιά φύλλα χαρτιού με γραφικές παραστάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η Diane διαπίστωσε επίσης αυτήν τη γεννήτρια πεντάλ, που χρησιμοποιείται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής (εξακολουθεί να λειτουργεί).

Πηγή: fanpage.gr

Paraxena

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: