Το «κοινωνικό πρόσημο» Μητσοτάκη: Η απόφαση για δωρεάν εμβόλιο και μάσκες στα σχολεία

Με την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό έκλεισαν δύο ζητήματα που είχαν βρεθεί προηγουμένως στο επίκεντρο αντιπαράθεσης και κριτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αποφασίστηκε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες και πως επίσης θα δοθούν δωρεάν μάσκες στα σχολεία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη.

Ανακοίνωσε επίσης και οριστικά ότι, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία.

Τα δύο αυτά ζητήματα, η κάλυψη του κόστους του εμβολίου και η διάθεση ή μη δωρεάν μάσκας στους μαθητές, είχαν αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων τις προηγούμενες ημέρες. Και αυτό καθώς αφενός μία δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πως εάν χρειαστεί θα επιδοτηθούν οι ασφαλισμένοι για να κάνουν το εμβόλιο, προκάλεσε σενάρια πως η κυβέρνηση δεν θα καλύψει το κόστος και διαμαρτυρίες ότι δεν θα έχουν πρόσβαση οι οικονομικά ασθενέστεροι. Και αφετέρου, οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι η αγορά της υποχρεωτικής στα σχολεία μάσκας συνιστά ευθύνη των γονέων, έριξαν λάδι στη φωτιά μίας αντιπαράθεσης, που έχει και συνωμοσιολογικά χαρακτηριστικά και φούντωσαν τις αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας είπε ότι η μάσκα είναι προσωπικό αντικείμενο και ευθύνη του καθενός να την προμηθευτεί, την ώρα μάλιστα που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρίες συνωμοσίας τις οποίες τροφοδοτεί ιδίως η ακροδεξιά, τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας από τους μαθητές και ομάδες στο facebook καλούν τους γονείς να μη δεχθούν να φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους. Εν τω μεταξύ, δήμαρχοι ανά την Ελλάδα (με πρώτο τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσο) είχαν αρχίσει να ανακοινώνουν πως θα κάλυπταν από μόνοι τους το κόστος για τις μάσκες στα σχολεία, καθώς τα έξοδα των σχολείων αποτελούν δημοτική ευθύνη. ‘Ετσι ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε (ΣΚΑΪ) πως με απόφαση Μητσοτάκη θα δοθεί ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους, προκειμένου να διατεθούν μάσκες σε όλους τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη είχε στόχο να δώσει “κοινωνικό πρόσημο” στην πολιτική της κυβέρνησης. Όπως έλεγαν γαλάζια στελέχη, η δωρεάν διάθεση μασκών και εμβολίων συμβολίζει το κοινωνικό κράτος που είναι αναγκαίο στην πανδημία. Όσον αφορά στα τεστ, η δωρεάν διάθεση τους έλεγαν τα ίδια στελέχη είναι διαφορετικό ζήτημα, καθώς εκεί ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα διαθεσιμότητας ή δυνατότητας του ΕΣΥ να πραγματοποιήσει εξετάσεις.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: