Το ηλεκτρικό Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV κατέκτησε πέντε αστέρια στα τεστ Euro NCAP

Τη μέγιστη βαθμολογία πέντε αστέρων πήρε το plug-in hybrid  της σειράς Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV από τo Euro NCAP. Πέντε αστέρια είχαν δοθεί στα τεστ και το 2020  στο αμιγώς ηλεκτρικό MX-30.

Το MX-30 ήταν το πρώτο Mazda που πέτυχε συνολική βαθμολογία πέντε αστέρων σύμφωνα με τις αυστηρότερες αξιολογήσεις 2020 Euro NCAP για την αντοχή σε σύγκρουση με μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των επιβατών, την προστασία μετά τη σύγκρουση και την προηγμένη τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού.

Το μοντέλο της Mazda είχε εντυπωσιακές βαθμολογίες στις τέσσερις κατηγορίες δοκιμών του Euro NCAP:

*Ενήλικος επιβάτης — 91%,

*Παιδικός επιβάτης — 87%,

*Ευάλωτος χρήστης του δρόμου (ασφάλεια πεζών) — 68%

* Safety Assist — 73%.

Αυτή η εξαιρετική απόδοση είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων.

Αρχικά είναι η ακαμψία του αμαξώματος. Με την πρόσφατη αρχιτεκτονική Skyactiv Vehicle Architecture η ακαμψία βοηθάει στην απορροφητικότητα όταν το όχημα συγκρουσθεί. Ένα ευρύ φάσμα προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας i-Activsense βοηθούν τους οδηγούς να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους και να μειώνουν την πιθανότητα ζημιάς ή τραυματισμού, ενώ τα υψηλά πρότυπα προστασίας των πεζών μετριάζουν τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης με ευάλωτους χρήστες του δρόμου.

Τόσο το Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV φέτος όσο και το MX-30 το 2020 πέτυχαν μέγιστη βαθμολογία στις δοκιμές πλευρικής πρόσκρουσης και στην απόδοση στα crash test με βάση παιδιά 6 και 10 ετών τόσο για μετωπική όσο και για πλευρική πρόσκρουση.

Το Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV plug-in hybrid στην αξιολόγηση προστασίας επιβατών, έλαβε 91% και 87% στην προστασία των επιβαινόντων παιδιών.

Το plug-in υβριδικό της νέας σειράς της Mazda προσφέρει την ίδια οδηγική απόλαυση  με το πλήρως ηλεκτρικό MX-30, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει νέους τρόπους χρήσης ενός αυτοκινήτου ως ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία. Με τη χρήση της μπαταρίας 17,8 kWh, το e-Skyactiv R-EV έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 85 χλμ  και συνολική αυτονομία έως 680 χλμ.

Ο ολοκαίνουργιος βενζινοκινητήρας 830 cm³ με ένα ρότορα -. χρησιμοποιώντας την τεχνολογία περιστροφικού κινητήρα- λειτουργεί ως γεννήτρια για να επιτρέπει διαδρομές σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Χωρίς μηχανική σύνδεση μεταξύ του κινητήρα και των τροχών, η περιστροφική μονάδα λειτουργεί απλώς ως γεννήτρια.

Η Mazda επέλεξε τον περιστροφικό κινητήρα για το συγκεκριμένο όχημα λόγω της μοναδικής ικανότητάς του να παράγει την απαιτούμενη απόδοση από μια συμπαγή, ελαφριά και εύκολα συσκευασμένη μονάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Mazda έχει περισσότερο από μισό αιώνα τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη περιστροφικών κινητήρων.

Ο περιστροφικός κινητήρας είναι τοποθετημένος δίπλα στη γεννήτρια και τον κινητήρα υψηλής απόδοσης στο χώρο του συστήματος κίνησης. Ο συνδυασμός μπαταρίας 17,8 kWh και ρεζερβουάρ καυσίμου 50 λίτρων δημιουργεί ένα μοναδικό υβριδικό plug-in με ευέλικτη συνολική αυτονομία έως και 680 χλμ., ενώ η απόδοση CO2 WLTP μόλις 21 g/km εξασφαλίζει κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις στην κατηγορία.

Ένα ξεχωριστό σχεδιαστικό στοιχείο του MX-30 είναι οι πόρτες Freestyle, ένας κληρονομικός σύνδεσμος με το Mazda RX-8 του 2003. Η πρωτοποριακή αυτή σχεδίαση αποδείχθηκε και ασφαλής. Στην πραγματικότητα, η «ανάλυση του παραμορφωμένου στοιχείου σύνθλιψης από τη δοκιμή μετωπικής μετατόπισης έδειξε ότι η δομή του MX-30 δεν ενέχει κίνδυνο για τους επιβάτες ενός οχήματος που συγκρούεται σε μετωπική πρόσκρουση», είπαν οι ειδικοί. «Τόσο στη δοκιμή πλευρικού φραγμού που επιδεικνύει σύγκρουση από άλλο όχημα, όσο και στη σοβαρότερη πρόσκρουση στον πλευρικό πόλο, η προστασία όλων των κρίσιμων περιοχών του αμαξώματος ήταν εξαιρετικά καλή και το αυτοκίνητο σημείωσε τους μέγιστους βαθμούς για αυτές τις δύο δοκιμές».

Η δέσμευση της ιαπωνικής εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια μελλοντική κοινωνία χωρίς τροχαία ατυχήματα. Το πρόγραμμα λέγεται Proactive Safety . Με την τεχνολογία Skyactiv το Mazda MX-30 οδηγείται πιο εύκολα ενώ διαθέτει υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Το αυτοκίνητο που πέρασε με πέντε αστέρια τα εξαντλητικά τεστ του Euro NCAP παρουσιάσθηκε τον Ιανουάριο στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών και αναμένεται να κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το ηλεκτρικό Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV κατέκτησε πέντε αστέρια στα τεστ Euro NCAP gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: