Γερμανία: Σύζυγος Ρωσίδας εκατομμυριούχου η πιθανή «επαφή» του Γερμανού πράκτορα της FSB

Ο σύζυγος της Όλγας Μπελιάβτσεβα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, ο Βις Μιζάγεφ, θεωρείται από το Βερολίνο ως ύποπτος για συνεργασία με αξιωματικό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που έχει στρατολογηθεί από τη Μόσχα.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του δημοσίευσε λεπτομέρειες για πιθανούς συνεργούς του αξιωματικού της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών Κάρστεν Λίνκε, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Μιζάγεφ ήταν η «επαφή» για τον φερόμενο ως Ρώσο πράκτορα.

Οι πληροφορίες βασίζονται στη μαρτυρία του φερόμενου ως συνεργού του Λίνκε, ενός Γερμανού επιχειρηματία με ρωσικές ρίζες, του Άρθουρ Χέλερ.

Ο Χέλερ, σύμφωνα με το Der Spiegel, έκανε στους ανακριτές λεπτομερή περιγραφή των συναντήσεών του με τον Μιζάγεφ.

Τον συνάντησε στις 24 Οκτωβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ο Μιζάγεφ διατηρεί φιλικές σχέσεις με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της FSB. Στο παρελθόν ήταν παντρεμένος με Γερμανίδα και είχε άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Οι ανακριτές έχουν βρει ότι ο τόπος στον οποίο είχε εγγραφεί ο Μιζάγεφ ήταν το Έρντινγκ κοντά στο Μόναχο. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ρώσος έχει την υπηκοότητα μιας πρώην βρετανικής αποικίας στην Καραϊβική.

Ο Λίνκε και ο Μιζάγεφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022 στο ξενοδοχείο Pöltner Hof στη βαυαρική πόλη Βάιλχαϊμ, όπου ζούσε η οικογένειά του μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Χέλερ και ένας πρώην στρατιώτης του γερμανικού στρατού (Bundeswehr) και στέλεχος του ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Ο Μιζάγεφ ήλπιζε ότι ο Χέλερ με τη βοήθεια του Λίνκε, θα μπορούσε να φροντίσει να του χορηγηθεί άδεια παραμονής επ’ αόριστον στη Γερμανία. Ως πληρωμή, ο Μιζάγεφ φέρεται να υποσχέθηκε στον Χέλερ μερίδιο στην επιχείρησή του στην Αφρική. Κατόπιν αιτήματός του, ο Χέλερ έλαβε επίσης από τον Λίνκε ενημερωμένους καταλόγους Ρώσων υπηκόων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ (οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Τρεις εβδομάδες αργότερα ο Λίνκε φέρεται να προσκάλεσε τον Χέλερ σε εστιατόριο του Βερολίνου, όπου τον σύστησε στον συνάδελφό του Φίλιπ. Στον Χέλερ δόθηκε ένας αριθμός τηλεφώνου της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών και ένα υπηρεσιακό ψευδώνυμο. Η συζήτηση συνεχίστηκε σε ένα καζίνο και στη συνέχεια στον οίκο ανοχής Artemis στο Βερολίνο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, οι Χέλερ, Λίνκε και Μιζάγεφ συναντήθηκαν σε ένα εστιατόριο στις όχθες της βαυαρικής λίμνης Starnberger See. Η στρατολόγηση του Γερμανού αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών έγινε πιθανότατα εκείνη τη στιγμή, γράφει το Der Spiegel. Ο Λίνκε προσέγγισε τον Χέλερ δύο εβδομάδες αργότερα. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο αθλητικό γήπεδο της επικράτειας της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών στη βαυαρική πόλη Πούλαχ, ο Λίνκε παρέδωσε στον επιχειρηματία έναν φάκελο που περιείχε πίνακες. Σύμφωνα με το Spiegel, επρόκειτο για άκρως απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τους μισθοφόρους της οργάνωσης Wagner που εδρεύουν στην Αφρική και την Ουκρανία.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, ο Χέλερ έφθασε αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης στη Μόσχα. Εκεί συναντήθηκε με πράκτορες της FSB. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης, του παρέδωσαν έγγραφα με ερωτήσεις, τα οποία προώθησε στον Λίνκε με κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Η Μόσχα σκόπευε να λάβει πληροφορίες μέσω του πράκτορα για τη θέση των αμερικανικών HIMARS και την κίνηση του γερμανικού συστήματος αεράμυνας Iris-T στην Ουκρανία.

Ο πράκτορας μπόρεσε να αποκτήσει μόνο ένα μέρος των πληροφοριών, για τις οποίες φέρεται να έλαβε έναν φάκελο που περιείχε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Χέλερ συνελήφθη στο αεροδρόμιο ενώ επιχειρούσε να εισέλθει στη Γερμανία. Ο Μιζάγεφ παραμένει ελεύθερος, χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα με το όνομα Όλεγκ Σίσκιν. Η περιουσία της συζύγου του, σύμφωνα με το Forbes Russia, εκτιμάται σε 600 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο σύζυγοι, η Όλγα Μπελιάβτσεβα και ο Βις Μιζάγεφ, δεν είχαν σχολιάσει το δημοσίευμα μόλις μεταδόθηκε ως είδηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: