Θρίλερ στην Κω με Σουηδό ντίλερ κοκαΐνης – Πώς έφτασε στην Ελλάδα με διαβατήριο… ξαδέρφου του

Η υπόθεση του Σουηδού ντίλερ Τζόανελ Αράγια παρουσιάζει ενδιαφέρον, κυρίως ως προς τον τρόπο που ο αναζητούμενος βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος, κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το διαβατήριο συγγενικού του προσώπου.

Η παράνομη δράση του, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στο περιεχόμενο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, είναι πλούσια. Κατάφερνε μάλιστα να διαφεύγει από τις αστυνομικές Αρχές που τον έψαχναν τα τελευταία τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, κατά το το χρονικό διάστημα 2022-2023, η σουηδική αστυνομία ερευνά γραπτές συνομιλίες μέσω της κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής πλατφόρμας Sky ECC. Με αυτόν τον τρόπο, οι σουηδικές Αρχές, καταφέρνουν να συνδέσουν τον λογαριασμό GIZYV2 με τον Τζόανελ Αράγια, κυρίως μέσω των μετακινήσεων του μεταξύ διαφόρων τοποθεσιών, των μηνυμάτων στον αριθμό τηλεφώνου και των συνομιλιών του με τρίτα άτομα. Οι σουηδικές Αρχές καταλήγουν στο συμπέρασμα- βάσει των συνομιλιών που εντοπίστηκαν στον εν λόγω λογαριασμό, ότι ο Αράγια εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών. Το υλικό από τις επικοινωνίες μέσω της εφαρμογής Sky περιέχει εικόνες των ναρκωτικών τα οποία φέρεται να αγοράζει και να παζαρεύει καθώς και ξεκάθαρα μηνύματα συνομιλίας που το αποδεικνύουν.

Τα 15 κιλά αμφεταμίνης

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, ο Σουηδός ντίλερ, μαζί με ένα ακόμη άτομο, συμφωνεί μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2021, να αγοράσει με παράνομο τρόπο 15 κιλά αμφεταμίνων που θεωρείται η δεύτερη πιο διαδεδομένη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη μετά την κοκαϊνη και παράγεται ιδίως στις Κάτω Χώρες, στο Βέλγιο και στην Πολωνία.

Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου ο Αράγια και ο συνεργός του- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- φρόντισαν για την αποθήκευση και επεξεργασία τους.

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του Αράγια, αναφέρεται και η εμπλοκή του σε δυο ακόμη υποθέσεις μεταφοράς και πώλησης ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2020 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, ο Αράγια μεταφέρει 435 γραμμάρια κοκαϊνης σε τρίτο άτομο και ένα χρόνο μετά, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας εντοπίζεται με πέντε κιλά αμφεταμίνες.


Η σύλληψη στην Κω

Ο Σουηδός ντίλερ εντοπίζεται στις 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 4 το μεσημέρι στη Κω όταν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω, αξιοποιώντας πληροφορίες των σουηδικών Αρχών, τον πλησιάζουν τη στιγμή που εκείνος προσπαθεί να εκδώσει εισιτήρια, μαζί με τρεις ομοεθνείς του, για να περάσουν στην Αλικαρνασσό.

Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου ο Αράγια παρουσιάζει διαβατήριο με διαφορετικό όνομα το οποίο δεν αντιστοιχεί στον ίδιο όπως δείχνει η δακτυλοσκόπηση. Αντίθετα στο σύστημα αναζήτησης εμφανίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του.

Απολογούμενος, ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι ήθελε να επισκεφτεί την Τουρκία για προσωπικούς λόγους και γι’ αυτό έκανε χρήση διαβατηρίου που ανήκει στον ξάδερφο του (!) με τον οποίο γνώριζε ότι έμοιαζε, δίχως όμως ο τελευταίος να γνωρίζει ότι έλειπε το διαβατήριο του.

Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται πως τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στην Ισπανία και το 2020 στην Σουηδία.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: