Την δημιουργία 50 «ιατρείων γειτονιάς» προωθεί η κυβέρνηση

Την αναδιοργάνωση (για μια ακόμη φορά) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)  επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο νέος σχεδιασμός που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) προβλέπει την ανάπτυξη 50 «ιατρείων γειτονιάς» σε ισάριθμες περιοχές της χώρας μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της στρατηγικής ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου δικτύου ΠΦΥ, ενώ στόχος των σχεδιαζόμενων αλλαγών, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, είναι η προσφορά ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών, με μείωση τόσο της ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία όσο και της δαπάνης των νοικοκυριών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΥ θα αναδιοργανωθεί με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται:

• Στη Μονάδα Γειτονιάς την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.

• Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.

Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. συζήτησε και το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», χαρακτηρίζοντας το ένα αποφασιστικό βήμα για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των κοινωνικών πολιτικών προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αφήνοντας ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

«Μεταξύ άλλων, η νομοθέτηση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και η συνέχιση του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, αποτελούν πολιτικές που απαντούν με ουσιαστικό τρόπο σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

seleo.gr-Ygeia

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: