Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση στις 21 Σεπτεμβρίου

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση στις 21 Σεπτεμβρίου

Στην επόμενη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου αναφέρεται ρεπορτάζ του CNBC το οποίο φιλοξενεί εκτιμήσεις οικονομολόγων για το τι θα συμβεί στη χώρα εάν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και κατ” επέκταση δεν υπάρξει ευρεία συμμαχία.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ οριακά μπροστά από την , ένδειξη του ότι το στοίχημα του πρώην πρωθυπουργού, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την εξουσία του, μπορεί να πάει χαμένο.

«Ο παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, οδηγώντας για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες τη χώρα σε εκλογές, αφότου ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο. Η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην σημαδεύτηκε από τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας για τις , αλλά και από το αντάρτικο του κόμματος αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για το απαραίτητο τρίτο πακέτο βοήθειας», προσθέτει.

Τη Δευτέρα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι θέλει απόλυτη πλειοψηφία για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, όμως, ότι σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα πρέπει να συγκροτηθεί γρήγορα κυβέρνηση συνεργασίας. Στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί η απαισιοδοξία. Το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 67% των αντίστοιχων της ΝΔ αισθάνονται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί το 2016.

Με πολλά μέσα ενημέρωσης να αφιερώνουν άρθρα και άρθρα στην Ελλάδα όλο το , ιδιαίτερα γύρω από τις «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο, οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μία ακόμη πηγή ανησυχίας για τους δανειστές της χώρας και τους οικονομολόγους.

Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ, δήλωσε στο CNBC ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «είναι εντελώς αβέβαιο». «Ο Τσίπρας έχει χάσει την δημοφιλία του και είναι απλά εικασίες για το τι είδους κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί. Συνεπώς πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να βιώσει η Ελλάδα καθώς χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον για να εφαρμοστούν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Όπως πρόσθεσε ο Ίσινγκ, «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση χρειάζεται να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους επενδυτές. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι η κρίση θα συνεχιστεί».

Ο Στίβεν Κινγκ, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της HSBC, τόνισε στο δίκτυο ότι πιθανώς θα υπάρξουν περισσότεροι διαξιφισμοί για το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. και τους σκληρούς όρους που έχουν θέσει η δανειστές στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το εργασιακό , να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και πιθανώς επ” αυτού να υπάρξουν πολλές πολιτικές αντιδράσεις για τα επόμενα δύο με τρία . Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη δέσμευση να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα και είναι δύσκολο να βρει άλλο παράδειγμα χώρας σε όλο τον κόσμο που να μην έχει δεχθεί το όφελος μιας κάποιας υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Επομένως, η Ελλάδα έχει μπροστά πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επιστρέψει σε μια αίσθηση οικονομικής κανονικότητας», κατέληξε.

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: