Τι θα κάνουν μετά τις εκλογές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΦΙΑ

Τι θα κάνουν μετά τις εκλογές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ   ΕΝΦΙΑ

Δείτε τι σκοπεύουν να κάνουν με τον ΕΝΦΙΑ τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, όπως προκύπτει από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες:

Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει ότι τα έσοδα του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από το 1,43% που είναι σήμερα στο 1% του ΑΕΠ.

Αν γίνει και ο υπολογισμός για την αύξηση του ΑΕΠ που για το 2015 έχει προβλεφθεί ότι θα μεγεθυνθεί κατά 2,9% προκύπτει ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθούν το 2015 στα 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 30% αν υπολογιστεί ότι τελικά τα έσοδα μπορεί και να φθάσουν για το 2014 στα 2,7 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, η μείωση αυτή κατά 30%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου θα γίνει με οριζόντια μείωση κατά 30% του φόρου που προκύπτει με τον φετινό υπολογισμό. Δηλαδή ο φόρος θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται και σήμερα αλλά στο αποτέλεσμα θα γίνει οριζόντια έκπτωση 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει εξαγγείλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θέλει την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με την καθιέρωση ενός υψηλού αφορολόγητου ορίου το οποίο προσδιορίζεται μεταξύ 300 και 400 χιλιάδων ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί το ύψος. Πάνω από αυτήν την αξία θα υπάρχει κλίμακα φορολόγησης. Πρόκειται για το μοντέλο του φόρου ακίνητης περιουσίας που πλήρωναν οι ιδιοκτήτες έως και το 2013 όταν είχε αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Στην πράξη, με την καθιέρωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα απαλλαγούν από το φόρο ακινήτων ιδιοκτήτες με έως ένα ή δυο ακίνητα, όπως είναι η κύρια κατοικία τους και ένα εξοχικό σε μεσαίες περιοχές.

Η μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω αυτής της αλλαγής υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένο κατά περίπου 300 εκατομμύρια σε σχέση με την εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας.

Το ερώτημα και στις δυο περιπτώσεις παραμένει: Που θα βρεθούν τα χρήματα για τις υποσχόμενες αλλαγές εφόσον η τρόικα είναι δεδομένα αντίθετη σε αυτές; 

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: