«Θετικά σημάδια» από τη Σαουδική Αραβία μετά το φιάσκο του πετρελαίου βλέπει ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο την Τετάρτη για ορισμένα «θετικά σημάδια» από τη Σαουδική Αραβία, μετά την απόφαση των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών να μειώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής, κάτι που προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ (δηλαδή τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι 10 εταίροι τους με επικεφαλής τη Ρωσία) αποφάσισε να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής του, προκειμένου να υποστηρίξει τις τιμές του αργού που ήταν έτοιμες να πέσουν.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στο μέσο της θητείας του. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ριάντ ότι παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας που θέλει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg News ο Μπλίνκεν παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία έκτοτε ψήφισε υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ που καταδικάζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια 400 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία.

«Είναι θετικά μέτρα. Δεν αντισταθμίζουν την απόφαση για την παραγωγή που έλαβε ο ΟΠΕΚ+, αλλά το σημειώνουμε αυτό», δήλωσε.

Επανέλαβε ότι για την Ουάσινγκτον, το Ριάντ είχε λάβει μια «άσχημη απόφαση» και απέρριψε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η απόφαση οφειλόταν στην αγορά.

«Δεν υπήρχε τίποτε στην ανάλυσή μας που μοιραστήκαμε με τους Σαουδάραβες, που επέτρεπε να υποδηλωθεί ότι αντιμετωπίζαμε μια πτώση των τιμών που θα τους δημιουργούσε πρόβλημα», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε επίσης, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Σαουδική Αραβία «με πολύ συνειδητό τρόπο, και με διαβούλευση με τα μέλη του Κογκρέσου, για να διασφαλίσει ότι η σχέση αυτή αντικατοπτρίζει όσο δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: