Θεσσαλονίκη: Σπάνιες Ολυμπιακές δάδες και μετάλλια στην Sportexpo (ΦΩΤΟ)

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μια συλλογή με Ολυμπιακά μετάλλια και Ολυμπιακές δάδες τραβάει τα βλέμματα στο περίπτερο της Γ.Γ. Αθλητισμού στην έκθεση Sportexpo Marathon, που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ μέχρι και αύριο.

Πρόκειται για μέρος της συλλογής του Στράτου Κλήμου, υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γ.Γ. Αθλητισμού), που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Το typosthes.gr μίλησε με τον συλλέκτη για τα αντικείμενα της συλλογής, τη σπανιότητά τους και το πώς ξεκίνησε το συγκεκριμένο «χόμπι».

«Η συλλογή ξεκίνησε από κάτι πολύ μικρό και απλό, από μια καρφίτσα πέτου (pin), που έπεσε στα χέρια μου το 1990 περίπου. Άρχισα να μαζεύω σαν τρελός καρφίτσες. Στην αρχή ότι έπεφτε στα χέρια μου. Κάποια στιγμή στράφηκα αποκλειστικά στα ολυμπιακά pin», μας λέει. Σήμερα η συλλογή του από καρφίτσες μετρά 4-5.000 μοναδικά κομμάτια! Σταδιακά όμως το αντικείμενο της συλλογής εξελίχθηκε. Αρχικά με μετάλλια συμμετοχής, μετά με Ολυμπιακές δάδες, με Badges, με Επίσημες Αναφορές, με μασκότ κ.ά.

Πού βρίσκει κανείς τέτοια αντικείμενα; Στο Μοναστηράκι, στο Ιντερνετ, στο e-Bay, από ανταλλαγές με άλλους συλλέκτες, μας λέει ο κ. Κλήμου επισημαίνοντας ότι είναι ένα «σπορ» δύσκολο και μοναχικό. «Κάνω τόσα χρόνια συλλογή και είναι η πρώτη φορά που την εκθέτω», τονίζει χαρακτηριστικά. Αντλεί όμως ικανοποίηση από το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος, ο οποίος ρωτάει για τα αντικείμενα, τα φωτογραφίζει και τον συγχαίρει.

Η συλλογή μαζεύτηκε σταδιακά, έπειτα από πολύ έρευνα, περιμένοντας την ευκαιρία και με λίγα χρήματα. Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Κλήμου, «η μαζική αγορά συλλεκτικών αντικειμένων σαν να βρίσκομαι σε Σούπερ Μάρκετ δεν προσφέρει καμία ευχαρίστηση», ενώ δεν θα το άντεχε και οικονομικά, όπως λέει.  

 

Τι θα δείτε στην έκθεση

Στην Sportexpo Marathon, θα δείτε δάδες, οι οποίες είναι όλες των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων και αυθεντικές, με εξαίρεση αυτήν του Ελσίνκι (1952), η οποία είναι αντίγραφο. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Κλήμου, υπάρχουν μόνο 22 κομμάτια από την συγκεκριμένη. Ενδεικτικό είναι ότι μια αυθεντική πωλήθηκε πρόσφατα στα 760.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε μουσεία και συλλογές εκατομμυριούχων, όπως μας λέει.

Πιο σπάνια από την αυθεντική συλλογή που παρουσιάζεται είναι αυτή της Μελβούρνης (1956), ενώ στις δάδες του Μεξικό (υπάρχουν 4 στη συλλογή) υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, σύμφωνα με τον κ. Κλήμου: Όταν έβγαζαν ένα σχέδιο και τελείωνε δεν έβγαζαν μετά το ίδιο, άλλα ένα άλλο σχέδιο. Αυτό απαντάται μόνο στις δάδες του Μεξικό.

Σε ότι αφορά τα μετάλλια, στη συλλογή θα δείτε μετάλλια από το 1900 μέχρι τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2012. Πολύ σπάνιο θεωρείται ένα μετάλλιο από Αγώνες του St. Louis (Olympics College Championship Games), του 1904 (φώτο κάτω).

Όπως λέει ο κ. Κλήμου έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για να εκτεθεί η συλλογή και αλλού, όπως στο ΟΑΚΑ και το Καυτανζόγλειο. Ο ίδιος εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο, καθώς όπως λέει «είναι χαζό να μαζεύεις κάτι σαν τον Σκρουτζ. Καλό είναι να το βλέπει ο κόσμος και να ρωτάει και με τον τρόπο αυτό προωθείται και ο αθλητισμός».

Σε ότι αφορά τους συλλέκτες του είδους, επισημαίνει ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλοί συλλέκτες και ειδικά στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια. Στην Ελλάδα, ο ίδιος εκτιμά ότι οι «σοβαροί» συλλέκτες πρέπει να είναι περίπου δέκα.

Επάνω δάδα από τους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης (1956) και κάτω από τους Ολυμπιακούς του Μεξικό (1968)

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συλλογή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του κ. Κλήμου www.olympicgr.com

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην Sportexpo Marathon (Περίπτερο 12) είναι δωρεάν. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, 2 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Σήμερα, Παρασκευή έως τις 20.00. Αύριο, Σάββατο από τις 10.00 έως τις 20.00. Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν parking για όλους τους εκθέτες και τους επισκέπτες. 

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: