Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές μετά από συγκρούσεις στο κέντρο

Μικροένταση επικράτησε μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, 20 άτομα που ήταν στις παρυφές της πορείας, συγκρούστηκαν με ομάδα ατόμων, πιθανόν του αντιεξουσιαστικού χώρου, στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Μόδη. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, προχώρησαν σε προσαγωγές.

Οι εκδηλώσεις μνήμης

Με εκδηλώσεις μνήμης και πορείες τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέλη ποντιακών σωματείων στη Θεσσαλονίκη.

Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας και αφού προηγήθηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο στο μνημείο των Ποντίων, ο κεντρικός ομιλητής, ο Τούρκος ακτιβιστής και ακαδημαϊκός, Σαϊτ Τσετίνογλου, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της δεύτερης δεκαετίας του 20αι. κατά την οποία συντελέσθηκαν οι διωγμοί και οι σφαγές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και στις αναφορές ξένων διπλωματών, αλλά και τούρκων αξιωματούχων που υπήρξαν μάρτυρες των θηριωδιών, και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:

«Αυτά που συνέβησαν στον Πόντο αυτά τα δέκα χρόνια, τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για τον ορισμό της γενοκτονίας . Με λίγα λόγια αυτά που συνέβησαν από το 1913 μέχρι το 1922 ταυτίζονται πλήρως με τον όρο γενοκτονία. Η χαριστική βολή στον Πόντο δίνεται με την απόφαση ανταλλαγής πληθυσμών στη Λωζάννη».

Την ενεργότερη στήριξη της πολιτείας στην προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ζήτησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΗΣΥΠΕ), Γιώργος Παρχαρίδης, καθώς και τη συστράτευση όλης της ελληνικής διασποράς σε αυτό το σκοπό. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που συναντά το αίτημα για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων και από διεθνείς προσωπικότητες, γνώστες της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, αλλά και από αρκετούς ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Τουρκία. Ακολούθησε πορεία ως το τουρκικό προξενείο.

Συλλαλητήριο μνήμης διοργάνωσε επίσης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στην πλατεία Αριστοτέλους και ακολούθησε πορεία από την παραλία μέχρι τον Λευκό Πύργο, όπου έγινε η υποστολή της ελληνικής σημαίας, παρουσία στρατιωτικού αγήματος και Ποντίων με παραδοσιακές στολές, ενώ ποντιακά παραδοσιακά συγκροτήματα χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό «Σέρα». Την ίδια ώρα, καραβάκια έπλεαν στο Θερμαϊκό με την ελληνική σημαία και με τα ιστορικά σύμβολα του ποντιακού ελληνισμού.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, ο εκπρόσωπος ποντιακής νεολαίας της Κύπρου, Άλκης Αναστασιάδης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Πεντρός Χαλατζιάν, εκφράζοντας τη συμπαράσταση των Αρμενίων στην προσπάθεια για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στις δύο εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Μπουτάρης συνεχάρη την πρωτοβουλία του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για την προώθηση της έδρας ποντιακών μελετών στο ΑΠΘ και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του ποντιακού ελληνισμού. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι αποτελεί «καθήκον» όλων των Ελλήνων η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. «Αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη μας, είναι η αναγνώριση και ένα ειλικρινές «συγγνώμη» από την Τουρκία που ευθύνεται για το φρικτό θάνατο τόσων χιλιάδων ανθρώπων» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν βουλευτές και πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, μέλη ποντιακών συλλόγων και παραδοσιακών σωματείων, κ.ά.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: