Nissan Juke Hybrid: Το εμβληματικό crossover με 145 ίππους στην υβριδική έκδοση

Οι μηχανικοί της Nissan εφάρμοσαν κατά γράμμα τη στρατηγική εξηλεκτρισμού για τα μοντέλα της γιαπωνέζικης φίρμας. Το βασικό είναι ότι παρουσίασαν την κατάλληλη στιγμή το Juke Hybrid που δύσκολα μπορεί να ξεφύγει της προσοχής. Το νέο αυτοκίνητο είναι ένα εμβληματικό compact crossover  με υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που ενώ έχει μειωμένες εκπομπές ρύπων και κατανάλωσης δεν στερείται από τις επιδόσεις. Αντίθετα είναι καλύτερες από αρκετούς ανταγωνιστές.

Το JUKE HYBRID ξεκινάει αθόρυβα με ηλεκτρική ενέργεια και κάτω υπό ειδικές περιπτώσεις -κάνοντας χρήση του EV- μπορεί να κινηθεί χωρίς τη λειτουργεία του βενζινοκινητήρα.

Πριν σας μεταφέρουμε τις οδηγικές μας εντυπώσεις καλό θα είναι να σας αναλύσουμε πως λειτουργεί αυτό το σύστημα που εξοπλίζει το Juke Hybrid  που όχι μόνο ξεκινάει 100% ηλεκτρικά αλλά μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 55 χλμ/ώρα σε αμιγώς EV.

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα οδηγών για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος που δείχνει πολύπλοκο όμως για τους μηχανικούς είναι -όπως λένε- «απλοί συνδυασμοί».

Το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του JUKE αποτελείται από έναν νέας γενιάς κινητήρα εσωτερικής καύσης της Nissan, τελευταίας τεχνολογίας. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε εφαρμογή υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης που παράγει 69 kW (95PS) και 148 Nm ροπής στις 3600 σαλ.

Η Nissan στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, ενσωμάτωσε τον κύριο ηλεκτροκινητήρα που παράγει 36 kW (50PS) και 205 Nm ροπής, ενώ η Renault τροφοδότησε το σύστημα με τη μίζα/γεννήτρια υψηλής τάσης 15 kW, τον μετατροπέα και την υδρόψυκτη μπαταρία 1,2 kWh, καθώς επίσης και με το εξαιρετικά καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης που παρέχει 25% περισσότερη ισχύ από την τρέχουσα έκδοση με τον βενζινοκινητήρα, με μείωση κατανάλωσης καυσίμου έως και 40% στον αστικό κύκλο και έως και 20% στον αντίστοιχο μικτό.Το κινητήριο σύνολο της συνδυαστικής ισχύος  είναι 145PS.

Ο οδηγός όταν κινείται σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε σχολεία, σε μποτιλιαρισμένους  δρόμους η όταν σταθμεύει το Juke μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια μέσω του διακόπτη λειτουργίας EV.

Μην μπερδεύεστε και μη θεωρείτε ότι ο συνδυασμός αυτός τελικά είναι δύσκολος στη χρήση. Ένα κουμπί πατάτε και όλα γίνονται αυτόματα. Ο οδηγός αποφασίζει τι θέλει απλά να κάνει. Την επιλογή  την ορίζει με ένα κουμπί. Εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, το Hybrid σύστημα μπορεί να λειτουργεί μόνο ως ηλεκτρικό όχημα.

Θα δούμε το υβριδικό σύστημα του Juke λίγο πιο απλά. Αρχικά το νέο Juke κρύβει κάτω από το καπό έναν τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων, που αποδίδει 95 ίππους και 148 Nm ροπής.

Εδώ το «παρών» δίνουν δυο ηλεκτροκινητήρες. Ο πρώτος παράγει 50 ίππους και 205 Nm ροπής. Η αποστολή του είναι να υποβοήθα τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στο έργο του και να κινεί τους εμπρός τροχούς. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας με ισχύ 20 ίππους και ροπή 50 Nm λειτουργεί ως γεννήτρια και φορτίζει τη μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1.2 kWh.

Είναι ένας έξυπνος συνδυασμός που στο τέλος αυτό που έχει σημασία για τον οδηγό είναι ότι το αυτοκίνητό του αποδίδει 145 ίππους και μάλιστα πιο οικονομικά.

Το Juke Hybrid εξωτερικά

Εξωτερικά οι αλλαγές δεν είναι πολλές. Το συνολικό μήκος είναι 4.210 mm, το πλάτος 1.800 mm,το ύψος 1.593 mm και το μεταξόνιο 2.636 mm. Η σχεδίαση του coupe crossover του JUKE παραμένει και στη νέα υβριδική έκδοση. Έχουν γίνει φυσικά μικρές αλλαγές για να βελτιστοποιηθεί η αεροδυναμική του απόδοση ενώ έχει προστεθεί η ένδειξη HYBRID. Θα πρέπει να επισημάνουμε το διαφορετικό πλέγμα στη μάσκα και τα νέα λογότυπα της Nissan. Ο σχεδιασμός της γρίλιας είναι πλέον διχτυωτός και έχει μικρότερο εμβαδόν ανοίγματος για βελτιστοποίηση της απόδοσης της ψύξης με αέρα αφού οι απαιτήσεις ψύξης της υβριδικής έκδοσης είναι χαμηλότερες.

Τροποποιήσεις έγιναν επίσης στο αμάξωμα κάτω από τον προφυλακτήρα για να βελτιωθεί η ροή του αέρα ενώ προστέθηκε ένα κλείστρο μάσκας, επιτρέποντας την αυτόματη προσαρμογή της ροής του αέρα σύμφωνα με τις ανάγκες ψύξης, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την αεροδυναμική αντίσταση.

Αν παρατηρήσετε καλά το νέο Juke της δοκιμής μας που ήταν η πλούσια έκδοση TECHNA, θα «μείνετε» στις όμορφες δίχρωμες 19αρες ζάντες, στο μαύρο χρώμα στους πλευρικούς καθρέπτες, στην οροφή και στη διαφορετική αεροτομή. Στις μπροστινές πόρτες και στην πόρτα του χώρου αποσκευών έχουν τοποθετηθεί τα σήματα «Hybrid».

Στις εκδόσεις ICE υπάρχουν ολοκαίνουργιες δίχρωμες ζάντες αλουμινίου 17″ αλλά στην πλούσια έκδοση υπάρχουν δίχρωμες ζάντες 19″ προερχόμενες από το NISSAN Ariya.

Η μπροστινή μάσκα του JUKE Hybrid φέρει πλέον το νέο λογότυπο της Nissan και επίσης διαθέτει μια λωρίδα από μαύρο γυαλιστερό υλικό στο σημείο που συναντά το καπό, τοποθετώντας το μοντέλο σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα άλλα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της Nissan, που μοιράζονται το ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο.

Η πίσω αεροτομή που είναι τοποθετημένη πάνω από το πίσω παρμπρίζ έχει επανατοποθετηθεί για καθαρότερη ροή αέρα, πίσω από το αυτοκίνητο.

Στο εσωτερικό

Αναβαθμισμένο είναι και το εσωτερικό του Juke Hybrid με τελείως διαφορετικό πίνακα οργάνων. Η ποιότητα των υλικών -υπάρχουν πολλά μαλακά πλαστικά- είναι βελτιωμένη,. Στο ταμπλό υπάρχει δέρμα και λευκές ραφές ενώ όμορφο είναι το  τριάκτινο πολυλειτουργικό τιμόνι.

Τα μπροστινά καθίσματα έχουν καλή στήριξη στις στροφές για οδηγό και συνοδηγό. Σίγουρα μπορούν να ταξιδέψουν πέντε άτομα αλλά για μεγαλύτερη άνεση στο ταξίδι καλό θα είναι να είναι δύο + δύο ενήλικες. Ο χώρος για τα πίσω γόνατα παραμένει αμετάβλητος στα 553 χλστ.

Ο χώρος του πορτμπαγκάζ σε σχέση με τη βενζινοκίνητη έκδοση, λόγω της αποθήκευσης της μπαταρίας 1,2 kWh, έχει μειωθεί κατά 68 λίτρα και φιλοξενεί 354 λίτρα. Με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, ο χώρος αποσκευών παραμένει ο καλύτερος στην κατηγορία με 1.237 λίτρα. Ωστόσο υπάρχει ρεζέρβα και όχι κίτ επισκευής ελαστικών.

Βλέποντας μπροστά δεξιά στο καντράν υπάρχει η ένδειξη για την ταχύτητα ενώ ο αριστερός δείκτης δείχνει ένα μετρητή ισχύος, με τη βελόνα να κινείται μεταξύ «charge», όταν λαμβάνει χώρα η αναγέννηση ενέργειας, μέσω «eco» όταν η πρόωση είναι ηλεκτρική και «power» όταν συνδυάζονται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας.

Αυτός ο μετρητής δείχνει την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. Οι οδηγοί αν μάθουν να αξιοποιούν σωστά τις ενδείξεις θα μπορούν να πετυχαίνουν  καλύτερες αποδόσεις με οικονομικότερες λύσεις.

Μια οπτική αναπαράσταση της ροής ισχύος μπορεί να εμφανιστεί στην 7’’ οθόνη του πίνακα οργάνων μεταξύ των δύο καντράν. Εκεί εμφανίζονται όλες οι διαφορετικές ροές ενέργειας σε μια απλή και καθαρή απεικόνιση, μεγιστοποιώντας την κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος από τον οδηγό.

Στο Juke Hybrid το στροφόμετρο έχει αντικατασταθεί με ένα αναλογικό όργανο που δείχνει την απόδοση-λειτουργία του υβριδικού συστήματος και τη στάθμη φόρτισης της μπαταρίας. Κάτω από την κεντρική οθόνη αφής 8 ιντσών υπάρχει το κουμπί με την ένδειξη EV που επιτρέπει την κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια.

Το Juke Hybrid έχει τη δυνατότητα χρήσης εξοικονόμησης ενέργειας με το e-Pedal. Πατώντας το κουμπί- βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα-  με αυτή την ένδειξη γίνεται μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας ενώ ο οδηγός δεν χρειάζεται να πατάει το φρένο παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη. Συνδυάζοντας και τη λειτουργία EV πετυχαίνει την καλύτερη απόδοση με ηλεκτρική ενέργεια.

Η προηγμένη λειτουργία Regenerative Cooperative Brake συνδυάζει το αναγεννητικό φρενάρισμα και το παραδοσιακό φρενάρισμα τριβής για να επιτύχει μια φυσική αίσθηση πεντάλ και αποτελεσματική ανάκτηση ενέργειας.

Στο δρόμο

Το έξυπνο σύστημα μετάδοσης κίνησης του JUKE Hybrid χειρίζεται το σύστημα μετάδοσης κίνησης σύμφωνα με πολλές παραμέτρους. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι μηχανικοί της Nissan πέτυχαν έως και 80 τοις εκατό της αστικής οδήγησης σε λειτουργία EV, με σύντομες υβριδικές φάσεις για επαναφόρτιση της μπαταρίας, πριν επιστρέψουν στη λειτουργία EV.

Κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι οδηγώντας το στο δρόμο. Οι 145 ίπποι είναι αρκετοί για να κινήσουν γρήγορα το υβριδικό Juke.

Η ανάρτηση είναι λίγο πιο σφιχτή αλλά προσωπικά μου αρέσει γιατί εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ κινείται πιο σπορτίβικα ακόμη και στους φιδίσιους δρόμους. Οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές είναι περιορισμένες και δεν τρομάζουν τον οδηγό.

Η ανάρτηση μπροστά είναι τύπου Macpherson Strut και πίσω τύπου twist bean Coil Spring. Εξαιρετικά είναι και τα φρένα. Μπροστά έχει αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 280 mm και πίσω δίσκους.

Το αυτοκίνητο κινείται με αξιοπρέπεια είτε στην άσφαλτο είτε στο χώμα. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου της δοκιμής μας ήταν διαστάσεων 225/45/R19. Η απόσταση από το έδαφος είναι 271mm.

Η επιτάχυνση από 0-100 επιτυγχάνεται σε 10.1’’ και η μέση κατανάλωση είναι από 5 εως 5.8 λίτρα/100 χλμ.(εκπομπές C02 116 γρ./χλμ).

Θα ήταν παράλειψη να μην εστιάσουμε στο έξυπνο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με το προηγμένο Multi-mode σύστημα. Για τη μείωση της τριβής, αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων χρησιμοποιεί συμπλέκτες αντί για συμβατικούς συχρονισμένους δακτυλίους για να αλλάζει τις 4 ταχύτητες “ICE” (του Κινητήρα Εσωτερικής Καύσης) και τις 2 ταχύτητες “EV”. Επιπλέον, για τη μείωση της τριβής, αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων δεν χρησιμοποιεί συμπλέκτη. Όλες οι εκκινήσεις του οχήματος είναι αμιγώς ηλεκτρικές και οι 2 κινητήρες EV χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για τον συγχρονισμό των ταχυτήτων, παρέχοντας μια ομαλή, συνδεδεμένη και γρήγορη επιτάχυνση.

Το κιβώτιο ταχυτήτων ελέγχεται από έναν προηγμένο αλγόριθμο, που διαχειρίζεται τα σημεία αλλαγής ταχυτήτων, την αναγέννηση της μπαταρίας, καθώς και την προηγμένη σειριακή – παράλληλη αρχιτεκτονική.

Μέσα στην πόλη το αυτόματο κιβώτιο ξεκουράζει σημαντικά τον οδηγό ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο που θα κινηθεί μέσα από τις λειτουργίες  Eco/Normal/Sport.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα οδήγησης, εκτός του ότι αλλάζουν τη δύναμη που βάζει ο οδηγός στο τιμόνι, τη λειτουργία του κλιματισμού και την απόκριση του πεντάλ γκαζιού, στην περίπτωση του νέου υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης, αλλάζουν επίσης τη συμπεριφορά της αναγεννητικής πέδησης και την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. Στη λειτουργία Sport, για παράδειγμα, η αναγέννηση κατά το φρενάρισμα έχει ρυθμιστεί σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ηλεκτρική ισχύς για αποτελεσματική επιτάχυνση.

Το Nissan JUKE Hybrid είναι διαθέσιμο στις εκθέσεις της Nissan, με τις τιμές του να ξεκινούν από τις 22.400€ στην έκδοση 1.0P-T Energy με 114PS. Η τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής μας στην φουλ έξτρα έκδοση TECHNA έχει τιμή 35.900 ευρώ. Φυσικά μιλάμε για ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά διαθέτει σήμερα η Nissan.

Per Hal

Nissan Juke Hybrid: Το εμβληματικό crossover με 145 ίππους στην υβριδική έκδοση gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: