Θεσσαλονίκη: Εφαρμόζεται η αριστοτελική διδασκαλία στις μέρες μας;

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Ο Αριστοτέλης Δάσκαλος. Τι θα ήθελα να μου διδάξει», που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Κολλέγιο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υπουργός, Βύρων Πολύδωρας, ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης,  η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, Δήμητρα Μέντζου-Σφενδόνη και ο φιλόλογος του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Λεωνίδας Μούργκος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Λυκειάρχης του Αριστοτελείου Κολλεγίου,  Χρήστος Γκροζούδης.

Ο κ. Πολύδωρας ανέπτυξε πολύ πετυχημένα μία θέση εννέα σημείων, παραλληλίζοντας τις διδαχές του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου με το σήμερα και το σύγχρονο πολιτικό  και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο ίδιος έκρινε επιτακτικότερη από ποτέ την ανάγκη της εφαρμογής της αριστοτελικής διδασκαλίας στις μέρες μας.

Ο κ. Πελεγρίνης, εξετάζοντας συγκριτικά τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, στάθηκε στη βαθύτερη σύνδεση μεταξύ μαθητή και δασκάλου. Ο Αριστοτέλης ήταν ένας μαθητής κριτικός, όπως τόνισε ο κ. Πελεγρίνης. Πρόσθεσε δε, πως η μαθησιακή διαδικασία στηρίζεται στο διάλογο και την αμφισβήτηση εξηγώντας πως ο μαθητής οφείλει να αμφισβητήσει το δάσκαλο, ειδάλλως η μάθηση ενδέχεται να έχει αποτύχει.

Η κ. Μέντζου-Σφενδόνη, κάνοντας μία επισκόπηση του έργου του Αριστοτέλη, επεσήμανε ότι θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τα αριστοτελικά πρότυπα και να επιτύχουμε τον άριστο βίο εφόσον συνδυάζαμε τον πολιτικό βίο με τον ηθικό και το θεωρητικό.

Η ομιλία του κ. Μούργκου εστίαζε στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής, στην οποία η μαθησιακή διαδικασία είναι μία σχέση αμφίδρομη και βαθιά ανθρώπινη.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το εξαιρετικό βιβλίο-λεύκωμα, που εκδόθηκε από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, με τίτλο «Ο Αριστοτέλης δάσκαλος. 2.400 χρόνια».  Το βιβλίο περιλαμβάνει 47 δοκίμια προσωπικοτήτων των γραμμάτων από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο, ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Παράλληλα, απαγγέλθηκαν αποφθέγματα του Αριστοτέλη από μαθητές του σχολείου που αφορούσαν την παιδεία.

Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές παρευρέθηκαν στην ημερίδα, που εντάσσεται στις πολυσχιδείς δράσεις του σχολείου μας για το «επετειακό έτος Αριστοτέλη».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του Αριστοτελείου Κολλεγίου,  Βασίλης Γκροζούδης, ευχαρίστησε τους ομιλητές, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον τρόπο που «αγκάλιασαν» αυτήν την προσπάθεια, όπως και όλες τις δράσεις του σχολείου για τον Αριστοτέλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: