Θεσσαλονίκη: Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες

Απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις με μπλόκα «για όσο χρόνο χρειαστεί», έλαβαν αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν σήμερα σε ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που πρόσκεινται στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, δηλώνουν έτοιμοι να «μείνουν στα μπλόκα για όσο χρόνο χρειαστεί», όπως επεσήμαναν οι ίδιοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Απευθύνοντας κάλεσμα και στις άλλες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο για μαζικές κινητοποιήσεις, στο σύνολό του οι ομιλητές σημείωσαν «δεν υπάρχει περιθώριο για μοναχικούς διαβάτες, ούτε και έχουμε πλέον την πολυτέλεια της διάσπασης».

Στη σημερινή συγκέντρωση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλιείς από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η έξοδός τους με τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία της χώρας, από σήμερα, ώστε «να οδηγήσουμε σε μπλάκ άουτ τη χώρα στις 20 Ιανουαρίου». Μπλόκα αναμένεται να στηθούν στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Έυβοιας, Νίκαια και Τέμπη, ενώ στις 20 Ιανουαρίου, οι αλιείς σε Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και Βόλο, θα βγάλουν τα καϊκιά τους στα τοπικά λιμάνια.

Επιπλέον, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (28 Ιανουαρίου), ενώ στα σχέδιά τους είναι να κατέβουν στη συνέχεια στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προχωρούν αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών το Σαββατοκύριακο πριν την έναρξη της Agrotica 2016 (28-31 Ιανουαρίου), δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγρότες-κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής.

Με δύο τελικά μπλόκα στις άκρες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στον Προμαχώνα και στα Ν. Κερδύλια είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Σερραίοι αγρότες.

Την απόφαση πήραν οι αγρότες της Μαυροθάλασσας και των γύρω κοινοτήτων των Δήμων Βισαλτίας και Αμφίπολης, αναλογιζόμενοι την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις περιοχές τους προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι των Γιαννιτσών Πέλλας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απείχαν.

Σε εγρήγορση παραμένουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, ενώ αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, «βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών οι συνάδελφοι σε Λάρισα -μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία».

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: