Θεσσαλονίκη: Από τα… θρανία της πόλης στα ευρωπαϊκά έδρανα!

Ο μαθητής του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Γρηγόρης Μακρής, επελέγη στην πρόσφατη 32η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων για να συμμετάσχει σε διεθνή fora, καθώς και σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους, που πραγματοποιούνται σε τακτική βάση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Γρηγόρης Μακρής και Λίνα Λυσσούδη, ασχολήθηκαν με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα, κατά τη διάρκεια της 32ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (Ε.Κ.Ν.Ε.), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή τους στη διοργάνωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, καθώς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία. Ο Γρηγόρης Μακρής ασχολήθηκε με τη διαδικασία της άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, το «Δημοψήφισμα». Το ερώτημα που απασχόλησε την ομάδα του ήταν: «Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των δημοψηφισμάτων και άλλων μέσων της άμεσης δημοκρατίας , τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη μελλοντική λήψη αποφάσεων της Ε.Ε. και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου;».

Οικονομικά θέματα συζητήθηκαν στην ομάδα, στην οποία ανήκε η Λίνα Λυσσούδη, ενώ  στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκε το εξής ερώτημα: «Πώς πρέπει η Ε.Ε. να ασχοληθεί με τους χρηματοοικονομικούς παραδείσους, τους offshore λογαριασμούς και  κανονισμούς φοροαπαλλαγής στα κράτη μέλη της;» .

Ο Γρηγόρης Μακρής επελέγη από τη κριτική επιτροπή της 32ης Εθνικής Συνδιάσκεψης και θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συμμετάσχει, μαζί με άλλους 29 μαθητές ελληνικών σχολείων, σε διεθνή fora, καθώς και σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που διοργανώνονται, κατά διαστήματα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι στην τριήμερη εθνική συνδιάσκεψη  συμμετείχε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και η απόφοιτος του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Βαγιαλένα Δράμπα. Επίσης, ήταν παρών και ο τελειόφοιτος του σχολείου Αλέξανδρος Μωραΐδης, μέλος του Ε.Κ.Ν.Ε στο ευρωπαϊκό συνέδριο της Σαραγόσας το περασμένο καλοκαίρι.

Τους μαθητές οργανώνει και ενισχύει η φιλόλογος του Λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου, κ. Μαίρη Παπαχρήστου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος – European Youth Parliament Greece (ΕΚΝΕ, EYP Greece) αποτελεί τον επίσημο φορέα του διεθνούς δικτύου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα. Από το 1994, το ΕΚΝΕ διοργανώνει με συνέπεια, κάθε χρόνο, δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετέχουν μαθητές Λυκείου. Όσοι διακριθούν, συμμετέχουν στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, απαρτίζοντας την εκάστοτε εθνική μας αποστολή.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: