Τάρτα με μανιτάρια και τυρί κρέμα απο τον Άκη Πετρετζίκη

Όσοι από εσάς είστε λάτρεις των μανιταριών ο Άκης Πετρετζίκης σας προτείνει μια υπέροχη τάρτα μανιταριών με τυρί κρέμα. Είναι μαι νόστιμη και εύκολη και συνταγή που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια.

Συστατικά Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. βούτυρο
2 αυγά παγωμένα
50 ml γάλα 3,5% λιπαρά
1 κρόκο για άλειμμα
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση

1 κιλό μανιτάρια λευκά μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες 2 χιλ.
3 μέτρια πράσα κομμένα σε λεπτές λωρίδες 3-4 χιλ.
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 αυγά
50 ml κονιάκ
200 γρ. τυρί κρέμα
χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
αλάτι
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ο συνδιασμός κρέμας-κονιάκ σας κάνει να θέλετε να φάτε τη γέμιση κουταλιά κουταλιά πριν τη φτιάξετε καν!

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο και το αλεύρι μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αλευροβουτυρώνουμε μία στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. και απλώνουμε την ζύμη παντού με τα χέρια μας και τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία.
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη.
Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το φούρνο, βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, τα μανιτάρια και τα πράσα μέχρι να πάρουν χρώμα και μαλακώσουν.
Μόλις ετοιμαστούν τα ρίχνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού πάνω από τη βάση της τάρτας μας (πρέπει οτιδήποτε γέμιση βάζουμε να είναι 500 γρ).
Απλώνουμε το τυρί κρέμα σε κομματάκια.
Τέλος ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι σε ένα μπολ, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το κονιάκ, το ξύσμα και το χυμό από 1 λάιμ και το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε από πάνω.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Καλή σας όρεξη!

syntages

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: