Τα Σκόπια παραδέχονται το ευρω-τέλμα

Στην… ευθεία παραδοχή ότι η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων δεν παρεμποδίζεται μόνο από τη διένεξη με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, αλλά και από τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του στη Βουλή.

Δεν φταίει μόνο η διένεξη με την Ελλάδα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί μακρόν ανέβαλλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος εμείς από μόνοι μας να αναβάλλουμε το μέλλον μας με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκ. Ιβάνοφ, προσθέτοντας πως «αντί για έκθεση προόδου λάβαμε έκθεση στασιμότητας. Μετά από επτά χρόνια, αντί για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λάβαμε υπό όρους σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων». Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος παράγοντας της ΠΓΔΜ αναγνωρίζει δημοσίως ότι η στασιμότητα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν οφείλεται μόνο στη διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

«Μποϊκοτάζ» από εταίρους και αντιπολίτευση
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το αλβανικό κόμμα DUI, που είναι ο εταίρος στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) απείχαν από την ομιλία του Γκ. Ιβάνοφ στη Βουλή. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων απουσίασαν επιδεικτικά από τη συνεδρίαση και εκπρόσωποί τους καταλόγισαν στον Γκ. Ιβάνοφ ότι είναι ένα παράνομος πρόεδρος που έχει εκλεγεί από νόθες εκλογές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως έγινε γνωστό, αρνείται εδώ και έναν χρόνο να εγκρίνει την τοποθέτηση των πρέσβεων αλβανικής καταγωγής σε μια σειρά χωρών, παρά το γεγονός ότι τα ονόματά τους έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: