Σύψας: Το καλοκαίρι του 2021 το εμβόλιο του κορωνοϊού στη χώρα μας

“Μας ανησυχούν τα ορφανά κρούσματα”

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον κορωνοϊό και, συγκεκριμένα, για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του ιού.

«Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον»,ανέφερε σχετικά ο κ. Σύψας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο, αλλά ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Όπως επισήμανε, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.

“Μας ανησυχούν τα ορφανά κρούσματα”

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών κι αυτό γιατί τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά. Πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα.

Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, επεσήμανε ο κ. Σύψας. «Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων».

“Θα έχουμε μια περίοδο που γρίπη και κορωνοϊός θα συνυπάρχουν”

Όσο για την εποχική γρίπη, ο καθηγητής ανέφερε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου “θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορωνοϊό θα συνυπάρχουν. Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τέλος Δεκεμβρίου και αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορωνοϊού.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: