Σύνοδος κορυφής στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Τουρκία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αττάλεια και αναμένεται να αφιερωθεί σε μεγάλο μέρος της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά το σοκ που προκάλεσαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν η Σύνοδος αποτελεί ένα πλαίσιο, όπου από κοινού με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσουν να βρουν μια στρατηγική για τη Συρία

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκεται ο εμφύλιος στη Συρία, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση. Ωστόσο ο βρετανός ειδικός για θέματα της G20 Τρίστεν Νέιλορ εκτιμά ότι οι ανεπίσημες συναντήσεις είναι εκείνες που δίνουν το στίγμα της Συνόδου. «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο όφελος αυτής της συνάντησης θα είναι η δικτύωση» σχολιάζει. «Αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για τους ηγέτες των σημαντικότερων οικονομικά κρατών να βρεθούν στον ίδιο χώρο για λίγες μέρες».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι «μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών» την παραμονή της αναχώρησής του για την Αττάλεια, έχει να αντιμετωπίσει το ερώτημα πως θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση τώρα πια που έχει καταστεί σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος απειλεί πλέον περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα στρατιωτικά του προπύργια στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Ρόιτερς

Ο Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε χθες στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

12.000 τούρκοι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην πόλη Αττάλεια των τουρκικών παραλίων. Εκεί θα συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Στην Αττάλεια συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. Εκτός από τα παραπάνω, οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη 30.000 διαδηλωτές.

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: